Kurîpî: Itsuwari no rinjin aka Creepy aka Jezivi (2016)

Najbolje je da o ovom filmu ne znate ništa.

Najbolje je da o ovom filmu ne znate ništa. Niti o čemu se radi, niti da japanski naziv クリーピー 偽りの隣人  kada se bukvalno prevede glasi JEZIVI:LAŽNI SUSED. Niti da ga je režirao Kurosava.

Tako da sam ja, do sinoć, kada sam ga pogledao na FEST-u, “znao” samo nekoliko stvari. Da je u pitanju horor, da je odlično ocenjen od strane kritike (94% na paradajz sajtu) i da je Korejski (?). Takođe, iz nekog razloga bio sam ubeđen da traje oko 150 minuta.

Pogrešio sam gotovo u svemu mada, najveća greška je bio što sam ga uopšte gledao. Ovo nije Kurosava već Kurosawa. Kiyoshi. Nekada davno snimio je nekoliko zanimljivih horora. Nekada davno beše i Koreja pod okupacijom Japana ali to me opet ne opravdava što sam uopšte pomislio da je ovo hyundai a ne toyota. Na sreću, pogrešio sam i za dužinu, te je mučenje ipak  trajalo podnošljivih 130 minuta.

Doduše, prvih 60-ak minuta delovalo je zanimljivo. Kurosava je iskusni reditelj, ume da naštimuje atmosferu, fotografija je standardno dobra i lepa, a glumci i više nego korektni. Neću opisivati/prepričavati šta se to dešava u filmu, jer, prepričan siže filma deluje interesantno i možda vas prevari. Ipak, samo par nabacanih pojmova.

Stari slučaj, serijske ubice, misteriozni nestanak porodice, jezivi sused, plastične vreće, usisivač (verujte, najbitiniji sastojak filma), Max, čokolada…

I mada nam je jasno od samog početka da su policajci u ovom filmu debili, kada ponove istu grešku po treći put gledalac pomisli da možda i njega ne smatraju takvim. Takođe, jedino što je gore od zadnje trećine/polovine filma jeste njegov ultimativno besmisleni kraj. Rekoh za prethodni film “Voz za Pusan” da je u pitanju pravi rolerkoster. I “Jezivi” je neka vrsta rolekostera samo vas ovaj  vodi ka dosadi i katastrofi, pravo u provaliju…bez vezanih pojasa.

Najbolje je da o ovom filmu ne znate ništa. Najbolje je da ga ne gledate.

Na skali od (1-6) ocena: 2

recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.