Busanhaeng aka Train to Busan aka Voz za Pusan (2016)

Ukoliko ste sinoć propustili projekciju danas u 15h vam je poslednja prilika da ovu veoma dobru zombi apokalipsu pogledate u bioskopu.

Sinoć je na Festu premijerno prikazan “Voz za Pusan”, južnokorejsko zombi čudo iz prošle godine, koje neće,  naravno, nikada imati bioskopsku distribuciju u Srbiji te je festova projekcija predstavljala jedinstvenu priliku da ga pogledate na velikom platnu.

U pitanju je kvalitetan zombi rolekoster u kome se naši junaci, u trenutku izbijanja “zombi” (tj. određenog virusa) epidemije nalaze u brzom vozu za Pusan, u kome je upravo upala i jedna zaražena devojka. Kada se ona “preobrazi” počinje zabava.

Nije “Busanhaeng” originalan i jedinstven pogled na zombi problematiku čovečanstva (neću namerno pominjati reference filmova na koji se debitant reditelj i scenarista Yeon Sang-Ho oslanja) ali je dovoljno vešto napravljen da to nimalo ne smeta. Jednostavno, prepustite se vožnji i uživajte.

To što je “Voz za Pusan” prepun melodramatskih momenata verovatno utiče na dinamiku radnje ovog, ipak sa 118 minuta, predugog filma ali istovremeno, samim tim što je autorima stalo do svojih junaka, te nam oni nisu predstavljeni kao u većini sličnih filmova kao nekakvi papirni, nebitni likovi, nego osobe od krvi i mesa (što je inače, zombijima mnogo važno kada jure žrtve) daje posebnu dubinu filma.

Možemo osporavati određene postupke i motive nekih likova (napr. odnos dve sestre) ali su zato centralni likovi (otac i ćerka, muž i trudna supruga) autentični i dovoljno jaki da nam je tokom gledanja filma do njih i veoma stalo (za razliku napr. od nesrećnika iz Rogue One ).

Zbog toga je katarzični završetak sinoć pokojim gledaocima ostavio i suzu u oku, što je, za zombi filmove, prilično neočekivano.

Na skali od (1-6) ocena: 4

recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081