The Basketball Diaries (1995)

Leonardo DiCaprio i Mark Wahlberg u paklu droge.

Režija: Scott Kalvert


Glume:   Leonardo DiCaprio, Mark Wahlberg

                Lorraine Bracco, Michael Imperioli

O čemu se ovde radi: 

Snimljen po autobiografskom romanu Jim Carrol-a ovo je surova priča o talentovanom mladiću srednjoškolskog košarkaškog tima koji, zajedno sa društvom, upada u pakao droge. Ovako nekako bi zvučala najava za ovaj film u drugom dnevniku RTS. U trećem (u onom “kulturnom dodatku”) već bi mogli da koristimo i izraze poput, “narkomanska dekadencija”, “vizuelna opstipacija”, “halucionogeno transportovanje u pejzaže u magli”.

U svakom slučaju, ovo je film koji bi vaša deca, kada zakorače u svet tinejdžera, ipak morala/mogla pogledati.

Ključna reč iz naziva filma:

Diaries (dnevnici)

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

   Vena

Ima li tu nešto zanimljivo ?

Meni je najzanimljiviji bio Mark Wahlberg. Ovo mu je jedna od prvih uloga na filmu, i svakako ona koja je skrenula pažnju ljubitelja sedme umetnosti da ovaj Marki Mark, savim moguće, stvarno ume da glumi. I ne samo to. Lik kojeg tumači je gotovo personifikacija njegove prošlosti/ličnosti. I Mark je bio ovisnik od kokaina (već u 13-oj godini) i Mark je završio u zatvoru zbog pokušaja ubistva. Jedina razlika je što je Mark bio deo grupe New Kids on the Block   a Mickey (njegov lik u filmu) samo deo grupe klinaca sa košarke.

Šta je dobro u ovom filmu ?

Leonaro DiCaprio. Ne, nije sad ovde on fenomenalan ili slično. Ne, sasvim je solidan u svom prvom filmu u kome je on glavna zvezda. Imao je tada 21 godinu i već pregršt zanimljivih uloga iza sebe ali “The Basketball Diaries” je njegov prvi, i prilično hrabri, pokušaj da se izbori za svoje zvezdano holivudsko mesto. Godine koje slede pokazaće da DiCapriu hrabrost prilikom odabira uloga nikada nije nedostajala.

Šta je još dobro u filmu ?

Dobro je što postoji. Dobro je što u njemu glume ova dva momka koji će kasnije postati velike zvezde. Dobro je što ima veoma jasnu poruku i što je apsolutno ANTI drogeraški (Caprio Leonardo Di će vam ogaditi, bar se iskreno nadam, svaku pomisao da probate to belo sranje). Znači ( molim da se ova reč “znači” čita sa zemunskim naglaskom), znači, društveno angažovan ? Brate, to zvuči, baaaš dosadno…brate…

Šta je loše u ovom filmu ?

‘ebiga… jeste. Često je monoton. I mada, naravno, ne treba da nam narkomanska odiseja od nemila do nedraga bude zabavna (kao što u mnogim filmovima jeste) postoji opasnost da ciljna publika (a to su ti, naši, tinejdžeri) počne da zeva negde u sredini. Mislim, nema ovde čika u letećim šarenim kostimima sa helankama na glavi i na nogama koji mlataraju svetlosnim mačevima iznad grada ili galaksije, nego samo neki klinci koji se bodu (iglama), pljačkaju sopstveni dom u potrazi za stvarima koji mogu prodati da bi kupili sledeći fiks, i koji se, zbog tog fiksa, prostituišu i to onako…baš muški.

Šta je još loše u ovom filmu ?

Režija. Čini mi se da je ovaj materijal, mada prepun standardnih klišea ili bolje reći dobro poznatih faza razvoja  bolesti, u rukama nekog boljeg/hrabrijeg reditelja mogao ispasti mnogo bolje. Ovako deluje samo kao jedan solidan TV film. I to neki iz prošlog veka.

Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Sigurno da da. Jedino što ne mogu da se setim da li sa ovakvim, tada tinejdž zvedama, ima neki film sa sličnom tematikom snimljen u poslednjih 10-ak godina. “Rekvijem za san” je snimljen pre gotovo 20 godina. A možda jednostavno ne znam… nisam gledao…

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Kada si naduvan tj. pod dejstvom svi su dobri… pa čak i Strangerland

Vredi li ovo gledati ?

50/50. Vidite, nije ovo baš  neki dobar film. Sada, 22 godine nakon njegove premijere, verovatno je manje kontroverzan (jer se tada frka digla oko nekakvog masakra u školi) i rekalo bih, upada u grupu edukativnih ostvarenja.

Zaključak za kraj:

Uprkos tome što često škripi i što mu sam završetak uopšte nije katarzičan te samim tim je i krajnji efekat na gledaoce  slabiji, “The Basketball Diaries” je zanimljivo ostvarenje zbog mnogih, manje i više bitnih, razloga.


Na skali od (1-6) ocena: 3-

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.