La morte accarezza a mezzanotte aka Death Walks at Midnight (1972)

Valentina
 Vrelo giallo leto kao i sve ostalo na sajtu pravi nepredviđenu ali opravdanu pauzu od verovatno par nedelja te se čitamo u drugoj polovini avgusta...

Režija: Luciano Ercoli
Glume: Susan Scott (Nieves Navarro), Simon Andreu,Pietro Martellanza


O čemu se ovde radi: 

Sedamdesete godine prošloga veka. Tada je bilo sasvim normalno da lepa manekenka Valentina, za određenu svotu novca, isproba eksperimentalnu psihodeličnu drogu koja nije LSD a ni LDS  već HDS.  Njen drugar, novinar Baldi, koji organizuje fotagrafisanje (?)  ove čitave akcije te iste fotografije prodaje lokalnom tabloidu. Međutim, tokom same seanse, Valentina ima viziju okrutnog ubistva u kome čovek sa tetkastim cvikerima svojom čudnom buzdovan/rukavicom proburazi očne duplje devojke u žutom… 

Tvoje oči kao letnja kiša padaju po meni

Ključna reč iz naziva filma:

La morte


Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

Valentina


Ima li tu nešto zanimljivo ?

Susan Scott (Nieves Navarro) je, naravno, uvek blago za oči.

Ovde je, što je neuobičajeno i za nju i za giallo filmove, poprilično “zakopčana” (čak nema i obaveznih scena tuširanja) a razlog tome nije što glumi u filmu svog muža (Ercoli) već čudni, španski, cenzurski zakoni, te ovde nema ni ič (a ni go) od golotinje… 


Šta je dobro u ovom filmu ?

Muzika. Ova gornja, priznajte, prilično zarazna kompozicija (vokal je čuvena Mina) Gianni Ferria je lajtmotiv čitavog filma. Negde u petnaestom minutu filma pomislio sam: “Ovo će biti lepo filmsko veče. Jeste da malo škripi ovaj uvodni deo ali  zato  svaki put kada “puste” ovu sentimentalnu/kič/prelepu temu meni lepo…biće to dovoljno”
 Prevario sam se…bar delimično.


Šta je još dobro u filmu ?

Kinematografija je lepa, gluma pristojna. Jednostavno, naša čula vida i sluha će prilično uživati u ovom filmu… nevolja je što nikako ne možemo da isključimo i “čulo” logike/mozga.

Odvezi me u ludnicu…i ostavi.

Šta je loše u ovom filmu ?

U… scenario je užasan. Pomislio sam, negde na polovini filma, da je sve ovo što proživljava naša heroina posledica onog nesrećnog eksperimentisanja sa drogama na početku, tj. da sve što se dešava, od ubice koji je, ne strašan, već urnebesno smešan (od izgleda/stajlinga do svog ponašanja) do čudnih, nelogičnih događanja kroz koja prolazi, u stvari jedna velika halucinacija. 
 Ali ne… nije tako. Ajd’ da se bar nisu trudili da to objasne i da je sve ostalo tako…psihodelično. Nažalost, Ercoli (tačnije, ne on, nego čak četvorica scenarista, sve sa Sergio Corbucciem među njima) odlučuje da razjasni i pojasni ovaj miš-maš (muš?)  tako da nam daje i motiv(e) i razloge. A oni su toliko neverovatni i nekoherentni čak i za tipičan giallo.

Da li ga prepoznajete? E on je isto umešan ali ne mogu baš da objasnim kako…

Šta je još loše u ovom filmu ?

Osim haosa od scenarija glavna mana je što nismo videli nešto više od naše vatrene španjolke Nieves. Na sreću tu su drugi (bolji) Ercolijevi filmovi u kome Scott Nievese Navarro Susan dominira. U svakom (bukvalno :)) pogledu. 

Komšija mi ostavio ovo dvoje japančića da ih pričuvam. Baš su slatki.

Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Gledao sam, ali nikako da to i zapišem, mnogo bolji Ercolijev giallo (prvi od 3 koje je snimio sa svojom suprugom  “Le foto proibite di una signora per bene aka Forbidden Photos of a Lady Above Suspicion (1970)” ali i on će, nadam se uskoro, doći na red. U njemu, Simon Andreu ostvaruje jedan od ubedljivijih giallo likova.

E baš sam faca. A i ovaj kaput preko ramena mi dobro stoji.

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Yes.


Vredi li ovo gledati ?

Oni koji žele da pogledaju samo dobre giallo filmove ovo slobodno mogu preskočiti.  Opet, oni koji žele da pogledaju samo dobre filmove koji su giallo definitivno ne vole giallo.

Znači, hteo je da te ubije neki u kaputu

Zaključak za kraj:

Muziku možete poslušati i na youtube a  Navarro gledati u nekom drugom Ercolievom filmu. Toliko.

Na skali od (1-6) ocena: 2+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1083

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.