The Little Things aka Male stvari (2021)

Gotovo izumrli filmski podžanr neće doživeti renesansu ovim filmom ali svakako se neće i obrukati...

U L.A. se pojavio novi serijski ubica kome su omiljene mete žene, najčešće “sumnjivog morala”. Bivši L.A. detektiv a sadašnji pomoćnik šerifa Joe “Deke” Deacon (Denzel Washington) u jednom gradiću u Kalforniji, stiže u svoju staru policijsku postaju da bi proverio određene dokaze na jednom aktuelnom slučaju.

Kada se Deacon “slučajno” pridruži istrazi na mestu novo otkrivenog zločina, u istrazi koju predvodi detektiv Jim Baxter (Rami Malek) koji ga je zamenio pre nekoliko godina, Deacon počinje sve više da sumnja da nerešeni slučaj zbog kojeg je doživeo totalni slom (i kao posledicu zaradio srčani udar, raspad braka i odlazak iz L.A.) ima veze sa ovim novim…to jest, da je u pitanju isti ubica.

Ne baš tako uskoro (biće potrebno gotovo sat vremena filma) Deacon i Baxter nailazi na glavnog osumnjičenog koji se možda može povezati sa ubistvima iz prošlosti a i sa ovim sadašnjim. Njega, veoma upečatljivo, tumači Jared Leto, i upravo u tom trenutku, njegovom pojavom i onim što sledi, “The Little Things” konačno postaje izuzetno zanimljiva i uzbudljiva triler vožnja koja će nas dovesti do katarzičnog kraja koji će zauvek promeniti sudbine svih umešanih u ovaj prljavi slučaj.

Radnja filma je smeštena u 1990 godinu baš u vreme u kojem je i originalno bio zamišljen od strane scenariste i režisera John Lee Hancock koji je ovaj projekat počeo da “gura” još od 1993 godine. Tada su neki od kandidata za režiju bili i Klint Istvud, Voren Biti pa čak i Deni DeVito, ali “The Little Things” nije uspeo da se pojavi u doba kada je ovaj podžanr “serijski ubica” krimića bio aktuelan.

90′-ih gotovo da nije bilo godine bar bez nekoliko visoko kalibriranih produkata ovakvog tipa pa je svakako prednost što su se “Male stvari” pojavile upravo sada, kada su odavno ovakve priče prešle na TV format, te je film koji je okupio čak tri glumačka oskarovca, s’pravom postao “bizarnost” na bioskopskom/kovid/VOD repertoaru koji sam zaista nestrpljivo iščekivao.

Došli smo u fazu kada je bilo kakav ozbiljan krimić/triler namenjen “odrasloj publici” izuzetak a ne pravilo a plašim se da će uskoro (možda i zbog neuspeha ovog projekta) ovakvi filmovi biti retki koliko su retki danas i vesterni.

Kada već pominjem vesterne, “The Little Things” je za ovakve, uglavnom, tipične filmove o serijskim ubicama ono što je “anti vestern” bio za vesterne nekada. Naime, scenario a i režija John Lee Hancock nije ono na šta su vas trileri devedestih možda navikli.

Možemo slobodno reći da ovde i nije fokus na sama grozomorna ubistva i na istragu (mada, pokriva sve potrebne stavke da bi pokrio i tu sferu), već je u pitanju psihološka drama o troje ljudi koji, svako sa svojom opsesijom, neumitno idu ka centru kovitlaca koji će progutati sve oko njih.

Ta tačka pucanja uspeva da nas “kupi” zbog impresivnog Jared Leta i njegovog performansa kojem odlično parira jednako “lud” Denzel Washington… dok Remi Malek i nema toliko materijala, do možda samog kraja, da se glumački razmahne.

Hancockova režija, svojim često dugim i svakako sporim kadrovima, polako nas uvlači u svoj beznadežni svet ali, upravo zbog tog stila, prvih 45 minuta filma nije dovoljno interesantno te se plašim da će mnoge od vas odvući u zemlju snova.

Ako ipak izdržite, čeka vas snažni “payoff” u završnici zbog kojeg ovaj film vredi pogledati. Nimalo savršen i sa mnogim (objektivnim) manama, “The Little Things” je upravo zahvaljujući tome odličan primer i neophodan korak ka tome da Holivud vrati svoju autentičnost i kvalitetnu bitnost.

Plašim se samo da će se ovaj korak smatrati korakom u prazno i da će sve manje i manje biti prilike da iz glavne filmske kuhinje stižu jela koja nisu fast food…

Na skali od (1-6) ocena: 3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.