Flash aka Fleš (2023)

DC sahrana...

Pogledao sam Fleša prvih dana prikazivanja u bioskopima ali nisam hteo da ovaj tekst objavljujem sve dok ne izađu svi ostali koji se bave DC univerzumom. U međuvremenu, Fleš će izgledati postati najveća box office bomba za Warner Bros (i DC) a kada kažem bomba to ne znači ništa dobro.

Pa koji su to razlozi zbog čega je ovaj film, do pre koju nedelju proglašavan od nekih kao “jedan od najboljih superherojskih filmova u istoriji”, doživeo ovakav debakl ?

Glavni razlog je svakako taj što “Flash” nije uopšte tako dobar film kako su ga neki hajpovali. Jedva da je i dobar.

Naime, priča o Beri Alenu koji ovde koristi svoju super brzinu da bi izmenio događaj iz prošlosti (ubistvo njegove majke za koje je, pogrešno, osuđen njegov otac) je jedan od često korišćenih zapleta u SF ostvarenjima (sve sa “efektom leptira” kojeg ovde direktno objašnjava Ben Aflekov Betmen pretpostavljajući da najveći deo publike čine klinci koji pojma nemaju u tome što i nije problem ali za njega ne zna ni Beri Alen).

Na to dodat je i u poslednje vreme veoma popularan začin pod nazivom “multiverzumi” kojeg, pak, Majkl Kitonov Betmen objašnjava kao špagete…bolonjeze (e to je već originalno).

Taj deo sa Beri Alenom i Beri Alenom i Betmenom (Kiton) i Beri Alenom je interesantan i povremeno zabavan. Problem je što me (ili nas) priča o Beri Alenu i njegovoj familiji nešto previše i ne zanima a kada u nju (priču) uvedu generala Zoda (iz Supermena) tek tada postaje veoma neinteresantna.

Mislim, kakve veze ima Betmen (bilo koji) sa Zodom i zbog čega bi nam uopšte stalo kako će se završiti taj sukob. Pogotovo što osim multiverzuma imamo i putovanja kroz vreme te i ako se završi na jedan način uvek možeš da se vratiš “nazad” i pokušaš drugi…način.

Plus, predugo je ovo…predugo… ako vam se spava ne garantujem da vas poslednjih 45 minuta u nekom trenutku neće uspavati.

(napomena: primetih da često u ovim tekstovima o DC fimovima pominjem spavanje. Ili je do mene ili je do DC-ija)

Režiser Andy Muschietti, osim što je sticajem okolnosti na ovom sajtu imao tekstove o svakom svom filmu, je u Holivudu prepoznat kao neko ko ume, kada treba, da uskoči u režisersko sedlo umesto nekog drugog kolege, jer za za razliku od tih drugih kolega, Muschietti nije konfliktna ličnost i složiće se sa svim što mu producenti kažu da treba da uradi/ubaci/izmeni u projektu.

Jednom rečju Muschietti nema muda.

Samo takva (bezmuda) osoba može javno da tvrdi (i brani) očajne vizuelne efekte u filmu “Flash” (koji započnu sa onim zombi beba lutkama iz prve akcione scene a potom su gotovo neizdrživi za gledanje sve vreme dok prikazaju onu “arenu multiverzuma”) tako što će, parafraziram, reći

“To vam je tako namerno urađeno. Fleš dok se kreće brzinom većom od svetlosti ima iskrivljenu sliku stvarnosti.”

Ne Muschietti…mi smo budale a ti si genije…eto…priznajem.

Problemi sa Ezra Milerom i njegovim, blago rečeno, ekscesima u privatnom životu sigurno su delimično uticali na rezultate na blagajnama ali, realno, koliko vas uopšte ima pojma šta je to sve Ezra radio ?

Inače, Ezra je ovde okej.

Eh, da je samo prošao bolje u nastavku Fleša gledali bi i Zagora

Ma…oni koji su voleli da čitaju i gledaju Flash-a imali su priiliku da to isprate u čak 9 sezona (184 epizode) u CW seriji koja se završila pre nekih mesec dana.

Oni koji su možda za Flash-a čuli u doba Majkl Kitonovog Betmena verovatno se i ne sećaju te jedne (neuspešne) CBS sezone istoimene serije.

A oni koji su voleli Tim Burton/Majkl Kiton Betmena pre 30ak godina (prvi Batman je iz 1989) su dovoljno matori da više ne idu u bioskope.

Hoću reći…kako je neko mislio da će Majkl Kiton biti dovoljan za uspeh nesrećnog i nepoznatog Fleša ?

Najgore ili najbolje od svega gospodin Kiton je ovom fimu i najbolji sastojak…barem u onom kratkom intervalu u kome se pojavljuje.

Završni ekser u Flešov kovčeg odigrao se prošle godine kada je James Gunn doveden na čelo DC. Ne zato što je bio loš potez tj. Gunn pogrešan izbor (tek ćemo videti šta će biti ) već zato što je tada nedvosmisleno rečeno da se Snyderov DC univerzum neće više nastavljati i da Gunn praktično kreće od početka sa DC junacima

(i “Flash” i predstojeći “Aquaman 2” su već bili snimljeni kada je Gunn postao programski direktor DC filmskog odeljenja).

Zbog čega bi neko išao da gleda Fleša kada zna da su svi ti junaci u tom trenutku već davna istoriju koju ni Fleš svojim povratkom u prošlost ne bi mogao da izmeni…

Na skali od (1-6) ocena: 3/3-

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.