England Is Mine (2017)

The Boy with the Thorn in His Side

Mančester krajem sedamdesetih. Steven (Jack Lowden) je introvertni mladić u potrazi za smislom (svog) života. Stidljiv, povučen, bez pravih prijatelja…

Svoju “slobodu” pronalazi pišući poeziju (u kojoj se uglavnom sa prezirom i ironijom odnosi prema tom svetu oko sebe), pevajući glasno uz ploče zaključan u sobi, i pokušavajući da se nekako probije na klubskoj mančesterskoj sceni…tako što gotovo ništa ne radi po tom pitanju. Ako ne računamo to što o tome ( klupskoj sceni) šalje pisma i svoje utiske muzičkim časopisima.

Stvari se menjaju kada upozna Linder Sterling, mladu i energičnu umetnicu, koja ga uvlači u svoj svet i ohrabruje da konačno iskorači iz svoje školjke.

“England Is Mine” režisera Mark Gill-a (koji je i scenarista) je sasvim pristojna i lagodna “coming of age” drama koju će te pogledati jednog popodneva da bi vam već narednog jutra iscurela iz pamćenja.

I tu dolazimo do osnovog problema koji je kritičarima (posebno britanskim) a i ljubiteljima grupe “The Smiths” najviše zasmetao. Steven je Steven Patrick Morissey…da onaj Morissey.

Kažu da je “England is Mine” blasfemija Morissey-ovog dela i rada. I oni koji ga vole i oni koji ga ne vole. Činjenica jeste da Mark Gril nije dobio nikakvu autorizaciju za svoj scenario od Morissey-a niti od bilo koje javne ličnosti kojom se, navodno, bavi.

I zbog svega toga, “England is Mine” je surovo dočekan a još surovije tretiran nakon premijere.

Šteta… mada sam film i nije specijalan ni po čemu (osim što je sam sebi stvorio famu tvrdeći da su ovde prikazani “rani jadi mladog” Morrisey-a), u pitanju je ipak dovoljno vešto napravljena priča o nekakvom ekscentričnom mladiću koji pokušava da ostane autentičan i “lud” samo zato što je različit…

Hoću reći, ako izbacite iz jednačine Morrisey-a i ovo pogledate kao i svaki drugi film postoji velika verovatnoća da će te i prilično uživati u njemu.

Na skali od (1-6) ocena: 3 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.