Captain Kronos – Vampire Hunter (1974)

Ovaj film ima veoma zanimljiv naslov. I samo zbog njega bi odlučio da ga pogledam.

“Kapetan Kronos lovac na vampire” ima neku vrstu kultnog statusa. Htedoh da proverim zašto je to tako.

Ono što sam prvo uočio, kada je počeo film, jeste scenarista i režiser Brian Clemens. Podsetio sam se tog imena kada sam gledao jedan, gotovo brilijantan suspens triler o kome se nadam da ću sve uskoro pisati, nekoliko nedelja pre “Kronosa”.

Clemens će zauvek ostati upamćen kao čovek koji je stajao iza, nadam se svima dragih, legendarnih “The Avengers”.

Ja ga inače pamtim i kao autora super interesantne TV serije pod imenom “Thriller” iz ’70-ih koja se sastojala iz niza filmova/priča koji su bili u najboljoj tradiciji Alfreda Hičkoka (u stvari, čitav taj serijal je bio neka vrsta britanskog odgovora na seriju “Alfred Hičkok vam predstavlja”).

“Captain Kronos” je Clemens-u jedini režiserski izlet na veliko platno. Bilo je planirano da se ovaj lovac na vampire pojavi u serijalu budućih filmova ali su Hammer-ovi finansijski problemi (jasno vidljivi i ovde), u koje je ovaj filmski studio upao tih godina, označili kraj i za Kronosa a nekoliko godina kasnije i za sam Hammer.

Horst Janson kao Captain Kronos

Radnja filma je smeštena u Englesku, u XVI vek. Nekakvo stvorenje vreba, ne iz mraka, već iz svetlosti (dana) i napada mlade devojke. Te mlade devojke nakon tog napada postanu stare… i odapnu, odmah… od starosti…

Lokalni doktor Marcus poziva svog drugara iz vojske, Kronosa, kao osobu koja je specijalista za rešavanje ovakvih problema. Kronos, zajedno sa svojim pomoćnikom, grbavim profesorom Hieronymus Grost-om, stiže na mesto strahotnih dešavanja i kreće u svoju, po mnogo čemu, specifičnu istragu.

Od ovog legendarnog tandema (grbavac i mačevalac) saznajemo da se Vampiri javljaju u različitim formama a da je ovde u pitanju stvorenje-vampir koji umesto krvi ispija žrtvinu mladost…. AHA !!!

Jedna od metoda za utvrđivanje prisustva ovih nečastivih monstruma jeste zakopavanje žaba a potom otkopavanje istih. Sve detalje ove metode možete videti tokom gledanja filma ali o indikcijama merama opreza i neželjenim reakcijama na film, posavetujte se sa lekarom ili najbližim filmskim kritičarem.

Ova devojka što često spava Kronosu u krilu je lepa ciganka koju glumi jednako lepa Caroline Munro.

“Captain Kronos – Vampire Hunter” izgleda, vizuelno, veoma skromno. Nikada se Hammer-ovi filmovi nisu davili u nekakvoj svili i kadifi ali su najčešće bili pristojnog eksterijera i enterijera. Ovde se, nažalost, svuda odgleda siromaštvo produkcije.

Od velikog broja scena snimljenih napolju, u prirodi koja liči na nekakav malo više pristojan park, do scenografije čak i jednog navodnog dvorca u kome, unutra, upadljivo nema bog zna kakvog nameštaja…što bi neki rekli…samo goli zidovi.

Ni za okupljene glumce nemam hvale. Mislim pre svega na ove u sporednim ulogama koji više liče na likove pokupljene iz nekih amaterskih trupa nego na profesionalce. Ipak nas je (ili barem mene) Hammer navikao na malo veće standarde kada su u pitanju glumačke interpretacije.

Nevolju sa budžetom Clemens pokušava, a nekoliko puta i uspeva, da nadomesti sa nekim zanimljivim, neobičnim rakursima, te mogu slobodno reći, da je “Kronos” što se tiče “statične” slike izuzetno uspelo ostvarenje. Dušu je dao za pravljenje zanimljivih ikonografskih GIF-ova.

Kao što svi znamo, film ipak čine pokretne slike, a tu se Clemens Brian i nije baš pokazao. Ove scene mačevanja (gornja slika) i nisu baš nešto uspele. Završnica donosi jednu takvu prilično dugu scenu a ona je gotovo na ivici parodije. Ne ide ti to brate Clemens.

A i ovaj Nemac u glavnoj ulozi ima harizmu konja kojeg jaše

Sve u svemu, “Kronos” možda i zasluženo ima kultni status i to u onom najesencijalnom značenju te reči. Ovaj film stvarno može iskreno voleti samo mali broj ljudi. Ja nisam među njima.

Na skali od (1-6) ocena: 2 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.