Monster (2021/2018)

Neke odluke mogu vam promeniti čitav život

Ova, odmah da vam kažem, solidna sudska drama premijeru je imala 2018 godine na Sundance festivalu, ali, sve dok je nije udomio Netflix nije bila dostupna za širu publiku. Tako da, ipak zvanično, u “distribuciju” je krenula ovog meseca.

Gledamo, u retrospekciji, priču o mladom i perspektivnom učeniku prestižne filmske škole koji je optužen za ubistvo lokalnog vlasnika prodavnice. Tačnije, kao direktni saučesnik u ubistvu. Dok pratimo suđenje, u vidu flešbekova polako razotkrivamo događaje koji su ga doveli dovde.

[my_movie_db id=489932]

“Monster” svoj kvalitet zasniva pre svega na veoma dobrom kastingu, tj. na glumcima koji ovde uglavnom briljiraju. Dobro, ne baš svi, napr. Jennifer Hudson, na sreću nema je previše na ekranu, pre svega zbog svog izgleda (starija je od glumca koji joj glumi sina tek 10 godina) je svaki put, kada se pojavi, mala distrakcija.

Sa druge strane, da nisam posle proverio zašto mi je poznat, ovde u ulozi opakog kriminalca, i više nego dobar je John David Washington pre Tenet (2020) slave, što znači da je njegov robot lik iz tog “velikog” Nolanovog hita pre svega zasluga tog Nolana, a da Washington ipak ima talenta za glumu.

Art vizuri filma doprinosi i režiserski stil Anthony Mandler-a, pre svega autora video spotova za najpoznatija svetska muzička imena (Duran,Duran;Rihanna;Lana Del Rey…), kome je ovo debitantsko dugometražno ostvarenje. Na sreću, “Monster” nije spotovski režiran već je, čini se, Mandler ovde “aktivirao” onu drugu stranu svoje umetničke duše…fotografsku (njegove fotografije krasile su naslovne strane magazina poput Esquire,Entertainment Weekly…)

“Monster” uglavnom nije dobro prošao kod kritike (eto i razloga što je možda završio na Netflix-u). Jedan od razloga je, navodno, što nije dovoljno bio u fazonu BLM… Ovo jeste tzv. “crnački” film (jel postoji neka lepša naša reč za takve filmove…siguran sam da niko kod nas ne kaže “afro-američki” film ?) ali govori jednu univerzalnu priču o odrastanju.

O potrebi da u nekim određenim godinama sazrevanja pronađeš svoj moto, svoj mojo i opasnostima da, i ako imaš dobre temelje, roditeljsku ljubav i poštovanje, uvek postoji opasnost da upadneš u loše društvo…a neki put….to je putovanje bez povratka…

Na skali od (1-6) ocena: 4-

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.