Mi nismo anđeli (1992)

Nikola nisam ti ja majka

Dvadeset godina nakon onog jučerašnjeg filma, u zemlji koja se počela raspadati, premijerno je prikazan film koji je tada, a nažalost, i sada, kao da je stigao iz neke druge i bolje dimenzije…ako ne baš druge u smislu Roda Sterlinga, onda svakako u filmskom smislu.

Kada sam, nakon nekoliko decenija, pre koji mesec, zajedno sa klincima, pogledao opet ovo debitantsko ostvarenje Srđana Dragojevića, bio sam fasciniran sa puno stvari (o kojima ću, nadam se, pisati u nekom dužem tekstu, kao što i svi filmovi iz ove rubrike to zaslužuju).

Hajde što sam pamtio gomilu replika (a inače nisam od onih koji to obično umeju) već sam (ponovo) otkrio tu, rekao bih savršenu a za nekog ko tek startuje kao režiser usudio bih se reći i neverovatnu kompleksnost, gotovo svake pojedinačne scene “Mi nismo anđeli”. Te, naizgled sitnice, omogućavaju da se ovaj film gleda beskrajno mnogo puta i da svaki put otkrijete nešto novo u njemu.

I mada možda imam neke primedbe na povremeni problem sa tempom i to što sama završnica nije toliko “savršena” kao veći deo onog što mu prethodi (jer se Dragojević ipak morao držati osnovog pravila romantičnih komedija a to je “srećan kraj”), to ponovo gledanje mi je samo dodatno učvrstilo mišljenje koje sam stekao još tamo negde u junu ’92 (kada sam još uvek verovao da srećni krajevi ne postoje samo na filmovima i da nas čeka “srećan” i u haosu koji nas je okruživao) da mi je “Mi nismo anđeli” jedan od najomiljenijih filmova koji su nastali na ovim našim, prokleto sretnim, prostorima…

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.