Holes (2003)

Režiser ovog filma je iskusni Andrew Davis. Imao je on znatno boljih u svojoj krarijeri

Ove Diznijeve rupčage su od one čudne sorte filmova koje imaju pregršt sjajnih momenata ali opet ne mogu reći da mi se (previše) svideo.

Glavni junak je tinejdžer Stanley Yelnats IV (ovo IV/četvrti je veoma važno) koji sticajem neverovatnih okolnosti (a sve u skladu sa starom kletvom bačenom na njegovu familiju) dospeva u neku vrstu popravnog doma. Optužen da je ukrao patike (koje su mu bukvalno sa neba pale na glavu) Stanley otkriva da je ovo mesto, pod divnim nazivom “Kamp Zeleno jezero”, u stvari pustinja u kojoj dane provodiš tako što kopaš rupe.

Kopanjem rupa pod vrelim suncem gradi se i karakter objašnjava nama (i deci) pomoćnik upravnika kampa gospodin Sir. Njega glumi Džon Vojt (Jon Voight) i to veoma upečatljivo. Zahvaljujući Vojtu “Holes” nam pruža nekoliko urnebesnih scena i šteta što njegov lik nije iskorišćen još i više.

Sigurni Viver (Sigourney Weaver) je upravnica i mada je u pitanju nešto kompleksniji karakter, u osnovi, se njen lik svodi na “vešticu”.

Autor scenarija je istovremeno i pisac istoimenog romana Louis Sachar (viđao sam taj roman i u našim knjižarama) i čini mi se, mada naravno to ne mogu i da potvrdim, da je upravo njegova adaptacija sopstvenog dela krivac što film ne funkcioniše u tom narativnom delu.

Naime, previše vremena je posvećeno nekim događajima iz dalje prošlosti, koji deluju (i što se tiče vizuelnog stila) kao scene iz nekih starinskih tv serija (ala Mala kuća u preriji). Jednostavno, baš me je briga bilo za Patriciu Arquette i Due Hilla. A ti događaji pojedu značajno parče filma. Zanimljivo je da su oba ova glumca/glumice karijeru nastavili na televiziji.

Ovo je inače i debitantski film Shia LaBeouf koji upravo sa njim započeo svoju zvezdanu karijeru (koja je poslednjih godina u slobodnom padu).

Nakon odjavne špice (u koju je uključen i deo “šta je bilo posle”) nisam baš poželeo da ga pogledam još neki put. Istovremeno, učinilo mi se da je sam izvorni roman, znatno bolji. Šteta što nisam prvo njega pročitao.

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1108

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.