Мой ласковый и нежный зверь aka Moja nežna i umiljata zver (1978)

poznat i pod nazivom Moy laskovyy i nezhnyy zver tj. A Hunting Accident

Ako se spremate da zakoračite u filmske svetove Emil Loteanu, velikog a neki kažu i kontroverznog (razloge sada neću pominjati) režisera rođenog u Moldaviji (u tadašnjem delu tzv. Velike Rumunije) daleke 1936 a koji će svoju karijeru izgraditi u SSSR-u (za one koji se ne sećaju, SSSR je Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika 🙂) , spremite dobro kuvano vino, neko meze i ušuškajte se pored svoje voljene osobe…svoje nežne i umiljate zveri…

Scenario se zasniva na najdužoj noveli Antona Čehova “Drama u lovu” i Lotenau iz nje uzima taj bazični zaplet (i rasplet). U središtu priče je mlada i nevina Olga Skvortsova (Galina Belyayeva), ćerka lokalnog šumara, koja živi odmah pored imanje grofa Karneeva (Kirill Lavrov).

Kada grof Karneev sa svojim upravnikom Urbeninom i starim prijateljem, tužiocem, Kamysheveom (Oleg Yankovsky) jedne večeri poseti šumara,devetnaestogodišnja Olga će postati deo ljubavnog trougla u kome je ona glavni plen/nagrada a ova trojka starijih muškaraca (Kamyshev je tu “najmlađi”, sa 40 god.) “lovci” koji se bezuslovno, fatalno i gotovo nerazumno zaljube u nju.

Mada “Moja nežna i umiljata zver” ima jasnu književnu podlošku, kao i u svom prethodnom (i njegovom najpoznatijem) delu “Cigani lete u nebo”, Loteana, kao i njegovi junaci, odbacuje racio i nekakve uobičajene scenarističko-logičke elemente za izgradnju ove “građevine”/filma, već od početka jasno igra na kartu emocija…na kartu srca…i slovenske, ciganske duše…

Ako nemate u sebi taj “štih”, ako niste spremni da isključite razum i da se prepustite osećanjima pitanje je koliko će vam se dopasti ovaj film.

Ako vas apsolutno predivna muzika Eugen Doge ne dotiče onda je, da prostite, ipak problem u vama…

Postoje filmovi koji vas nasmeju, postoje oni koji vas rasplaču, postoje i oni zbog kojih grickate nokte od nervoze i uzbuđenja…

Postoje filmovi koji vas uplaše a postoje i oni koji vas iznerviraju…a tu su i oni, verovatno najgori, oni koji vas ostave totalno ravnodušnim.

Postoji i ona mala grupa odabranih filmskih naslova koji vas tokom svog trajanja emotivno rastave na sitne parčiće a potom te iste ponovo sastave, u, nadam se, neko bolje, ljudsko biće… jedan od njih je i “Moja nežna umiljata zver”.

https://youtu.be/IQhBo9Pz0rw

na gornjem linku se nalazi kompletan film. Ako se malo potrudite i uključite auto translate možete imati titlove na bilo kom jeziku…pa i na srpskom.

Na skali od (1-6) ocena: 5

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.