Halloween Kills aka Noć veštica ubija (2021)

Za muziku je zadužen John Carpenter... nađite je na youtube, pustite je u pozadini, zatvorite oči i "snimite" svoj film....

Moram vam priznati da sam pre tri godine bio prilično hajpovan (kažu mi klinci da ova reč postoji u srpskom jeziku) u vezi filma “Halloween“. Zato sam i požurio na premijeru i video ga već prvog dana bioskopskog prikazivanja. Naravno, pričam o filmu David Gordon Greena iz 2018.

Kao što znate uz (Halloween (2018)) se i nisam baš dobro proveo. Takođe, znate da mi je i originalni iz 1978 godine jedan od najomiljenijih i da ga ubrajam u filmska remek dela (Halloween aka Noć veštica (1978)).

Ovog puta nisam napravio grešku i potrošio pare za bioskopsku ulaznicu. Zbog čega da trošim kada se isto veče pojavila na Universalovoj online platformi koja se simbolično, kao u onoj Đoletovoj pesmi o strašnom petlu, upravo tako i zove… “Peacock”.

Ne časeći ni časa, seo sam u avion Air Serbia, odleteo do Njujorka, smestio se u hotelu koji u svojoj ponudi ima i uključenog (i otključanog) “Petla”, pogledao “Noć veštica ubija” i jutarnjim letom se vratio nazad u moj voljeni grad na vodi, da se nadišem malog svežeg vazduha i odmorim se uz uključen PINK tv kanal… I bilo mi je opet lepo… i svet je opet bio divan…

Za razliku od ovog filma…kojeg jesam opet, dođavola, pogledao u bioskopu.

Jer svet iz gradića Hawkins u kome Michael Myers masakrira ljude tokom Noći veštica nije nimalo divan. Ne samo zbog toga što se stanovnici (od 7 do 77 godina) tretiraju onako kako se tretira stočni fond od strane (Majkla) mesara, već zbog toga što u njemu žive uglavnom “kretenski raspoloženi” ljudi koji će se očas posla pretvoriti u rulju za linčovanje.

Taj podzaplet sa pobesnelom gomilom (koju predvodi Tomi, onaj dečak što je preživeo masakr iz 1978 godine) je i najbolji segment koji je David Gordon Green uspeo da provuče kroz film… a i taj najbolji…i nije baš neki.

Ono što mi se takođe svidelo u ovom filmu jeste što je humor, za razliku od prošlog, sveden na minimum i što je priča ovog puta maksimalno uprošćena. Zbog toga “Halloween Kils” nije glup na više nivoa kao prvi deo…glup je samo na tom osnovnom.

“Halloween Kills” se bukvalno nastavlja na kraj prethodnog filma i u njemu pratimo i dalje prvu novembarsku noć iz 2018 godine. I ne samo to, nego nam na početku filma, u flešbeku prikazuju i dešavanja iz filma iz 1978 godine, tj. šta se desilo kada je Majkl nestao sa travnjaka nakon što ga je dr. Lumis upucao.

Inače, taj zlokobni završetak Karpenterovog remek dela sa sve onom muzikom, Lumisovim zaprepašćenim pogledom neverice, i kadrovima mračnog, uspavanog i praznog grada Hawkins je bio savršen, i, naravno, nikada mu nije trebao nastavak.

Bilo mi je čudna logistika dešavanja iz te noći 1978 godine jer “znamo” šta se dešavalo te noći u nastavku (Halloween 2 aka Noć veštica 2 (1981)) i tek kada se pojavilo lažni Lumis shvatio sam da nam Green propoveda da se u stvari nije ništa desilo između 1978 i 2018 godine i da svi ti filmovi ne postoje… Njegov film je jedini i pravi nastavak originala.

Lažni Donald Pleasence aka Dr. Lumis

Kada već govorimo o tom “nastavku originala”, iz 2018 godine, verujem da se sećate kako su nam “svi” govorili da je Michael Myers samo malo snažnije ljudsko biće koje je provelo 40 godina u (ludačkoj) instituciji a ne neuništivi terminator. Čitava filozofija tog filma se upravo zasnivala na toj činjenici…

Ovde ? Ovde su rekli…zajebi to… Michael Myers je oličenje zla (a “Evil must die!”) kojem ne možeš ništa, stvorenje koje će očas posla da ubije 11 vatrogasaca….a tek babu i dedu…

U filmu “glumi”i Jamie Lee Curtis… to što je baš nećete mnogo i ovde videti je direktno u vezi činjenice da su producenti odmah prilikom najave ovog filma rekli da je on samo drugi deo u trilogiji. “Halloween Ends” nas očekuje u oktobru 2022

Ubistva su znatno brutalnija nego u prošlom filmu i ima ih mnogo mnogo više…i ako horore gledate samo zbog toga…bićete zadovoljni. Ako pak tražite i neku priču, logiku, motivaciju bilo šta drugo što će u ove karaktere udenuti bar neki dah života (pre nego što im Majkl taj dah istisne) onda se pogrešnoj crkvi molite. Plus, mogo je dosadno.

Takođe, zbog veoma haotične, konfuzne režije u kojoj često i ne znamo gde se i šta se to, dođavalo, dešava koja je najviše vidljiva u samoj završnoj sekvenci koja je besmislena na bezbroj načina, ipak nešto manja ocena nego prošli, takođe loši, deo.

Na skali od (1-6) ocena: 2

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1094

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.