Halloween 2 aka Noć veštica 2 (1981)

Još ne sviće rujna zora za Michael Myers-a u ovom nastavku koji se odigrava iste noći kao i prvi deo.

Prošlo je 3 godine od filma koji je zauvek promenio horor.  Mnoge stvari koje su u originalu bile inovativne i sveže polako su postajale standardni deo slasher-a, koji je u tom periodu dostizao svoj vrhunac.

Mada se Carpenter već okrenuo drugim projektima sticajem okolnosti (koje su uključivale i jednu pravu ozbiljnu tužbu) morao je (ali bukvalno morao) da se vrati svom “nejakom” čedu i Michael Myers-u pruži novi život. Zajedno sa Debrom Hill piše scenario i producira nastavak a u priču se uključuju i mnogo jači igrači.

Osim originalnih finansijera (Irwin Yablans i Moustapha Akkad) tu je i Dino De Laurentiis, a filmska distribucija se radi uz pomoć mejdžor diva  (UNIVERSAL). Time ovaj biser nezavisnog filma, to jest njegova franšiza, zvanično upada u korporativne kandže. Budžet je naravno drastično veći (2.5 milona $) .

Donald Pleasence i Jamie Lee Curtis su opet tu kao glavne zvezde (bez maske) što je bilo i očekivano, ne samo zato što su njih dvoje neki od retkih preživelih iz originala, već i zbog toga što se radnja “Halloween 2” direktno nastavlja na prethodno finale. John Carpenter odbija da režira film ali zato je njegova muzika (ovde uz pomoć Alan Howartha) i dalje dominatna. Genijalni snimatelj prvog filma, Dean Cundey, i ovde je iza kamere.

I tako, krećemo u nastavak stedikam (tehnika snimanja kamerom iz prvog lica koja je onako savršeno funkcionisala u prvom delu) horor avanture i u početku “Halloween 2” prilično dobro klizi. Ranjena Laurie Strode je prebačena u obližnju bolnicu a Michael će se na putu do nje (i bolnice) “ogrebati” za još par ubistava. Debitant režiser Rick Rosenthal tu vešto imitira stil Carpentera i za divno čudo tih prvih 40-ak donosi nekoliko fino građenih scena.

Nije sad to ništa spektakularno ali putešestvije Michael Myers-a kroz dvorišta i sporedne prolaze mirnog Haddonfielda ima svojih draži…sve dok ne stigne do bolnice… tačnije…sve do kobnog 47 minuta filma.

Tada, usnula Laurie sanja (a i nama gledaocima otkriva) neverovatno tajnu. Ona je Michael-u mlađa sestra… I ne samo to, nego ga je i posećivala (redovno?) u ludnici. Eto kako šokantni traumatični napad iz prvog dela leči amneziju. Pozovite Michael-a ako imate problema sa pamćenjem!

Mada znamo da se kompletna mitologija “Noći veštica”  gradila na toj rodbinskoj vezi veoma mi je drago što je u novom “Halloween-u”, čija je ovdašnja premijera upravo ove nedelje, to jednostano izbrisano…kao da se nikada nije desilo.

Jedini gori način da nam se (mislim na publiku) ovo “genijalno” otkriće predstavi, pored te “nostalgično imbecilne” montažne sekvence iz 47 minuta, jeste onaj, desetak minuta kasnije, kada je to saopšteno starom doktoru Loomisu u kadru sa gornje slike.

Medicinska sestra Merion Chambers iz prvog dela (a ovde i tajni agent Chambers):

-“Doktore imam nešto važno da vam kažem!”

Sledi dvominutno baljezganje doktora Loomisa o nekakvim običajima Kelta i druida (još jedan apsolutno nepotreban dodatak halloween mitologiji)

-“Hej, hej…stani malo…ima nešto važno da vam kažem. Laurie je Michael-ova sestra. To piše u onom tajnom dosijeu eMeMa (ne kao bombone, nego od Michael Myers) koji vi, kao njegov dugogodišnji doktor, niste imali pristup jer namera i nije bila da ga izlečite…nego da ga lovite u još jedno 3 filma”

Ali problem nije samo sa “uticajem rođaka na životni put”. Mnogo veći problem je što dovedeš jednu “kraljicu vriska” poput Jamie Lee Curtis da glumi a ona prvih sat vremena provede ležeći u krevetu…i to uglavnom spavajući.

Laurie ne spava
Laurie ne spava
Lauri spava
Laurie se sprema za spavanje
Laurie opet spava

U toj drugoj polovini filma, jedino što malčice vredi jesu scene kada MM juri Laurie da se malo “igraju”.

Probudila se

A i one su kratke. Čitav deo u bolnici prepun je glupih (i medicinskih a i pravih) sestara koji su spreme da  napuste odeljenje za nedonoščad da bi imale seks sa muškom babicom, i to ne na brzaka..nego na te na ne…u toploj kupki… MM je u toj situaciji reagovao i postupio kao što bi i svaki savesni građanin.

Dobro..možda je malo preterao.

Svi zaposleni u ovoj, po svemu prikazanom, veoma “popularnoj” bolnici su redom kompletni idioti. Napr. Jimmy (tehničar koji je izneo i dovezao Laurie u bolnicu) će samog sebe jedno dva puta onesposobiti… da li tako što će okliznuti u lokvi krvi i razbiti sam sebi glavu…ili tako što će se onesvestiti u kolima…valjda zbog prethodnog klizanja.

Osim gomile gluposti sa kojom smo zatrpani i egzekucija scena MM egzekucija postaje dosadna i predvidljiva. Plus, ako je nekom u prvom delu nedostajala krv, u drugom je ima i previše…plus dodatne slasher gadosti.

“Halloween 2” nema ništa originalno u sebi…čak nije uspeo da bude i prvi u istoriji horor slasher nastavak (jer ga je pretekao “Petak 13 2 deo” iz iste godine). Jedina vrednost koju ima jeste što je u pitanju konačna priča o Laurie, Loomis-u i MM-u. (Jamie Lee Curtis nakon ovog filma prestala da snima horore i njena karijera je krenula drugom uzlaznom linijom)

Ili su barem tako svi mislili…

Prvo je Donald Pleasence nekoliko godina kasnije  otkačio kopačke sa zida da bi to isto učinila i Jamie (sa svojim baletankama) gotovo dve decnije kasnije…i to nekoliko puta. Ali to je neka druga priča…koja će jednom i ovde biti ispričana.


Na skali od (1-6) ocena: 2 + (3-) *

*film traje 92 minuta a prvih 47 jeste zabavno

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.