The 355 aka 355 (2022)

Ako izdržite do kraja filma nekoliko minuta pre same odjavne špice konačno će te saznati zašto se ovaj film zove 355.

Ako nikada u svom životu niste gledali ni jedan akcioni špijunski film pretpostavljam da će vam “The 355” biti fascinatno gledalačko iskustvo. Otprilike jednako onom koje bi ste doživeli ako vam padne staklena boca Coca Cole pravo sa neba na poljanu tj. u savanu.

Postoji super čip/uređaj napravljen u Bogoti od strane sina lokalnog dilera koji može da hakuje bilo koji sistem. Može da obara avione, gasi struju u čitavom gradu i, naposletku, da izazove treći svetski rat. Postoje samo dve stvari koje prethodno moraju biti zadovoljene.

Prva je da to što hakujete povezano na neku (internet) mrežu i druga, da vam je otac Belivuk a vi ste Nikola Tesla.

Elem, kada taj uređaj dospe u pogrešne ruke sledi jurnjava kroz razne krajeve sveta, od Pariza preko Maroka do Šangaja, u pokušajima da se razne zločinačke organizacije poput CIA, MI6, Gestapa, KGB, mafije i naravno naše BIA, dokopaju.

“355” se sastoji od toliko opštih mesta i toliko već viđenih (i znatno bolje snimljenih) situacija da vam negde već nakon dvadesetog minuta film postane dosadan.

Ako je jedina ideja bila da se tipično muška ekipa ovde zameni sa ženskom “kick-ass” ekipom agentkinja (iz različitih svetskih službi) a da sve ostalo ostane isto scenaristi su stvarno mogli bar malo da se pomuče i da smisle neki interesantniji zaplet.

[imdb]tt8356942[/imdb]

Opet, ako su bili nesposobni (a očigledno jesu) da to učine onda su ovaj generički “kako Perica zamišlja špijunske filmove nakon što je pogledao neke Nemoguće misije i Bornove identitete i to one slabije među njima” scenario su morali bar da upristoje tako da pojedine odluke i motivi određenih likova ne budu krajnje tupavi.

I dok je scenario, verovatno mogao još malo da se “ispegla” i da bude pristojniji, jedini lek da akcione sekvence budu gledljive i dobre bi bio da su zamenili režisera. A to bi bila stvarno nemoguća misija.

Naime, Jessica Chastain (It: Chapter Two (2019)) je smislila i “prodala” ovaj koncept producentima i njen glavni, da ne kažem i jedini, uslov je bio da na ovom filmu radi ovaj režiser, Simon Kinberg. Bila je toliko oduševljenja njegovim debijem sa “Dark Phoenix” da je jednostavno morala da u ovaj projekat uđe sa njim.

Mislim, ko još nije bio oduševljen pomenutim X-Men filmom.

Na skali od (1-6) ocena: 2

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.