Tourist Trap (1979)

Ovo je jedan od omiljenih filmova Stivena Kinga

To je istovremeno i još jedan dokaz kakav užasan filmski ukus ima. Ovaj, iz nekih nepojmljivih razloga, kultni horor prati grupicu mladih koji, takođe iz nekih još manje pojmljivih razloga, kreću na nekav izlet. Naravno, odluče da se voze kroz neku vukovučićjebinu. Na sreću, ništa od ovoga nije prikazano u filmu nego su autori taj uvodni deo mudro preskočili i odmah smestili naše heroje, genijalce i junake, na taj drum, bogu iza nogu, sa već pokvarenim autom. Zato je i glupo postavljati pitanja gde su i zašto baš ovuda pošli. Sad su tu.

Elem, nesrećnik sa gornje slike je vozač tog pokvarenog auta, tačnije gume, i on prvi završi,skonča na nekoj napuštenoj benziskoj pumpi.  Scena njegove smrti mi je već trebala biti razlog da prestanem sa gledanjem ovog, kako kaže wiki, iconic mystery/horror film-a… Čuj, ikonični ? Mada, kada je nama ikona majka jedna zakonito nanonagicino osuđena kriminalka i usput najveća turbo folk zvezda, zašto ovo njesra od filma ne bi nekome bila ikona.

Ostali ubrzo završe kod nesrećnog vlasnika propalog muzeja lutaka/voštanih figura, slika gore (Chuck Connors), koji im se ponudi da im popravi i drugo vozilo, koje se, naravno, takođe pokvarilo. U blizini tog muzeja je i misteriozna kuća, koju, opet naravno, uprkos upozerenju, jedna po jedna lepotinja krene da obiđe. Tamo ih čeka manijak koji se ne zove Keri ali ima iste telekinetičke sposobnosti kao ona. U stvari, sad kada dobro razmislim, “Tourist Trap” je u stvari, nastavak filma “Keri”. Ona je preživela, promenila pol, i povukla se da živi u kući lutaka, tamo daleko, daleko od mora…ali blizu jezera.

Nemam ja ništa protiv loših filmova ako se trude (ili barem “prirodno” ispadnu) da budu zabavni. Ovaj ne da nije zabavan, nego je jedini užas koji nam priređuje, način na koji je užasno nekompetetno režiran i odglumljen. Sve to u stranu, ali čak nam ne nudi, i onaj stari dobri jeftini trik kod ovakvog tipa loših filmova, razotkrivanje draži glavnih glumica. Onaj ko misli da će ovde videti nekakve atribute mlađane Tanya Roberts (slika gore, desno) zeznuo se. Mislim, videće glumačke, i to loše. Btw. Roberts Tanya je i onako tek u svojoj “zreloj” fazi počela da snima soft porn trilerčiće, tek kada je njena filmska karijera (ako uopšte možemo i računati tih njenih par neuspešnih pokušaja u mejnstrimu) dotaklo dno.

Jedino vredno pomena u ovom filmu je odlična muzika. Majstor Pino Donaggio je odgovoran za neobične ali pamtljive kompozicije. I ne, on nije na slici dole.

“Tourist Trap” je stvarno “Tourist Crap”

Na skali od (1-6) ocena: 1

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.