Wayward Pines (2015-2016) prva sezona

Ko se ovog seća neka ga prati uvek sreća...
Originalno ovaj tekst je objavljen na starom blogu iz dva dela daleke 2015 godine. Mada ovo nije "Bolji život" a ni mi nismo RTS, neki put se mora (pre)živeti i od repriza.

Prvih 5 epizoda (od ukupno 10)

Prilično je naporno gledati prvih nekoliko epizoda ove serije snimljene po trilogiji Blake Courch. Previše je tu već dosta viđenih i prežvakanih stvari iz nekih ako ne i uvek boljih onda bar mnogo ranije stvorenih filmova,serija,stripova,romana,pesama i ‘ranja… Ipak, tu je i ta famozna peta epizoda. Da li je, ako ne i odlična onda sigurno  do sad ponajbolja, peta epizoda “Wayward Pines”,  stvarno i najava da će Pines možda postati TV produkt koga ćemo se rado sećati ?

Kada znamo da je producent serijala gospodin M. Night Shyamalan  “Wayward Pines” vas odmah mora asocirati na njegov “The Village” koji se bavi izolovanom zajednicom okruženom šumom (i misterioznim stvorenjima) a čudno ponašanje stanovnika napr. liči na ono iz kultnog i odličnog  (originalnog) “The Wicker Man“. Da ne pominjem staru dobru “Zonu sumraka” ili, ne toliko poznat, ali takođe kultni TV šou iz davne 1967/68 g.  “The Prisoner“.

Doduše, oni koji se po prvi put susreću sa ovakvim paraonoično/šizofrenim materijalom, nesumnjivo će uživati i u početnim epizodama.

Poseban šmek daje “all-star” kasting tako da Matt Dillanu pomažu (ili odmažu) i Terence Howard,Julliete Lewis ili napr. oskarovka Mellisa Leo.

Drugi mamac svakom gledaocu jeste informacija da je u pitanju ograničen TV projekat koji će u svojih 10 epizoda, kako je obećano, u potpunosti zaokružiti priču*.  To je  omogućilo autorima da se sa ovom jakom glumačkom postavom (ali i publikom) lepo poigraju pa neki od naj (glumačkih) aduta završe veoma brzo (i prilično krvavo) svoje učešće i boravište u gradiću pod imenom Wayward Pines.

Sa druge strane, da nema ove pete epizode koja nam, navodno, razotkriva glavnu misteriju “mestašca u kome je kao u raju”, ja bih definitivno napustio ovaj “brod”. Ovih vrhunskih 45 minuta TV zabave donosi nam pravu prekretnicu i što bi se ono reklo “nakon nje, više ništa neće izgledati isto”. Otkriće, šta se krije iza zidova je dovoljno neočekivano, originalno i surovo, da mogu slobodno reći da serija tek sada, na polovini, započinje svoj pravi život. Nadam se da će taj novi, ako ne i “Bolji život”, biti bar jednako uzbudljiv i efektan kao ova poslednja epizoda koja nosi inače veoma jednostavan naziv “The Truth”.

Ono što mi kaže jedan od čitalaca trilogije (a ja ovde prenosim) jeste da se to ‘otkriće’  originalno u romanu odigrava već negde na polovini prve knjige. E moj ŠajAmalane Najt M., morao si to da nam  u seriji prikažašeš mnogo ranije…a ne da neki pobegnu glavom bez obzira…ili  bez glave..

Završnih 5 epizoda (od ukupno 10) i kompletan utisak za prvu sezonu

Bila je ta peta epizoda dobra,baš dobra. Onda su stigle i preostalih pet…

Ne bih previše gubio vreme tupeći vam u ovoj seriji jer većinu mojih utisaka imate u onoj, naravno sjajnoj i brilijantnoj polovičnoj recenziji.

(napomena Biografa: DeHičkok misli naravno na prvi deo ovog teksta koji je nekada bio poseban članak, plus…samohvale nikada dosta na ovom sajtu)


 Reći ću samo još ovo. “Wayward Pines” nam do kraja nije doneo ništa bolje ali nije bilo ni gore. Generalno ne mogu da vam preporučim da provedete 10 časova sa stanovnicima ovog mesta u kome je kao u raju. Pa opet, ako i zalutate tamo, verovatno ste mogli i da gore prođete.

I kada sam vam već rekao još ono da vam kažem i još ovo. Čitava treća knjiga iz serijala Pines je smeštena u jednu, završnu, desetu epizodu. Sam kraj je gotovo isti kao i u romanu osim jednog malog detalja koji i na inače originalni ‘tupast’ završetak dodaje još tupastiji, malecni doduše, tvist. Taman da ako FOX odluči da produži seriju da ima na šta da se nadoveže. Ja se u svakom slučaju neću više na(do)vezivati…

Na skali od (1-5) ocena: 2+

recenzija: DeHičkok

* Snimljena je i druga sezona koju nisam nikada pogledao. Drugi glumci i drugo vreme…

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.