The Whale aka Kit (2022)

Mobi Dik koga ja pominjem u tekstu a koji se pominje u filmu nema veze sa uglednom istoimenom beogradskom pop grupom.

Verovali ili ne a ni ja nisam mogao da verujem (Aronofskog mi) ovo je prvi film Darrena Aronfosky-ija koji sam pogledao.

A praktično čoveka znam čitav (njegov) život. „Pi“ i dalje vreba na nekom starom CD divx-u, “Rekvijem za snove” sam svima tada preporučivao u video klubu, a balerine, rvači,putnici kroz vreme i brodograditelji su mi toliko urezani u memoriju kao da sam stvarno proveo sate gledajući ih…

Kad već pominjem gledanje „Kit“ sam pogledao u bukvalno praznoj sali cineplexa i to sa sve vreme upaljenim svetlima te mi je doživljaj, siguran sam,  bio još spektakularniji nego što bi me inače zapljusnuo ovaj kit (kapirate…kit, zapljusnuo ? Ha, ha, ha…)

Brendan Fraser je „Kit“ (Mobi Dik) Charlie, profesor engleskog jezika, koji je ostavio svoju ženu i malenu ćerku zbog ljubavi prema studentu.

Ovo mu je sada velika ćerka a glumi je ona mala što sluša Kejt Buš u “Stranger Things”

Onda taj student (iz večernje škole kako kažu pa i nije tolika razlika u godinama) ostavi Čarlija tako što umre. Čarlijeva reakcija na tu traumu je prežderavanje i uskoro od ovakvog čoveka

postade ovakav

Ups…pardon…mislio sam ovakav

“Kit” (Mobi Dik) se bavi poslednjom nedeljom u Čarlijevom životu u kojoj on pokušava da popravi odnos sa svojom otuđenom ćerkom i svede životne račune…jer…kraj je blizu… a I dalje ždere ko stoka…blago rečeno.

Kompletan film se praktično u celosti odigrava u jednoj sobi i sve vreme sam imao utisak kao da gledam snimljenu pozorišnu predstavu (mada I u pozorištu za razliku od sale u Cineplexu gase svetla tokom izvođenja).

Daren i Brendan

Elem, na kraju beše jadac jer ovo stvarno jeste snimljeno prema pozorišnom komadu a Aronfosky se I nije baš potrudio da to sakrije.

Ako na to dodamo I teatralnu glumu (I to u pravom smislu te reči) užitak je potpun…ako volite da gledate “TV teatar” (ne znam da li se ta emisija još emituje na RTS-u).

Sam tekst predstave tj. film je…pa…okej. Glumci su solidni ali jedan među njima apsoultno dominira kada se pojavi na ekranu.

Ne, ne mislim na oskara nominovang (I verovatno dobitnika) Frasera koji je, kao što napisah, okej.

Hong Chau (The Menu aka Meni (2022)) koja glumi Čarlijevu neogovateljicu i najboljeg prijatelja je apsolutno fantastična.

Kao što sam mogao i sam primetiti zahvaljujući praznoj sali (ne šali već sali) “Kit” i nije baš namenjen bioskopu I slobodno ga sačekajte na nekoj online platformi.

Okej film… a ako bih želeo da budem grozan rekao bih “Ništa posebno.”.

Na skali od (1-6) ocena: 3-

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.