Tajne arhive (br.6): Skin Deep aka Ispod kože (1989)

Srednjovečni muškarci opterećeni seksom...omiljeni motiv Edwards-ovih filmova...

Tajne famoznih "mističnih sveski" (bilo ih je ukupno 2)se nastavljaju u ovoj ,šestoj, epizodi dugovečnog serijala pod imenom "Tajne arhive". Ovog puta film koji predstavljamo se zgodno uklapa u priču o našem omiljenom režiseru i njegovim, manje omiljenim, filmovima. Tako da jednim tekstom ubijemo dve muve...
Tada (18.07.1990), Petica za režisera Desetke… Danas ?

Poslednji film Blake Edwards-a o kome smo pisali, beše, po mnogo čemu, intrigantan hičkokovski triler “The Tamarind Seed (1974)“.

Plan je bio da se ovde mnogo češće objavljuju tekstovi o jednom od mojih omiljenih reditelja, ali kao i svaki dobar plan, i ovaj će pretrpeti izmene.

Tako da tek sada, nakon gotovo 8 meseci, sledi pogled na još jedan, manje poznati (i cenjeni) film iz bogate filmografije gospodina Edwardsa.

Glavni junak ove, kako kažu, “seksi komedije” je Zachary “Zach” Hutton (rano preminuli John Ritter The Other (1972)) uspešni pisac, još bolji ženskaroš i konstantni alkoholičar.

O kakvom se tipu radi, Edwards (kao po običaju i scenarista svog filma) nam odmah na početku objašnjava efektnom uvodnom scenom u kojoj Zach muva frizerku gde ih u “an pasan/En Passant” poziciji uhvati Zach-ova ljubavnica.

Da, ljubavnica, jer se Zach-ova, još uvek zakonita, supruga upravo u tom trenutku vraća sa puta… i možete zamisliti šta sledi.

Alyson Reed u jednoj od svojih retkih filmskih uloga, ovde kao Zach-ova supruga

Ono što sledi je niz vinjeta, manje ili više uspešnih skečeva, u kojima pratimo Zach-ove avanture i nevolje u njegovoj potrazi za “smislom života” tj. u potrazi za samim sobom.

U stvari, njegova potraga se pre svega svodi na to da promeni što više ženskih postelja jureći za inspiracijom koja će mu razbiti “piščevu blokadu”. Ni čašica (ili flaša) pića u omiljenom baru u kojem mu vlasnik (legendarni Vincent Gardenia u svojoj pretposlednjoj filmskoj ulozi) pravi društvo i predstavlja neku vrstu duhovnog ispovedenika (ali ne i psihijatra jer Zach već ide redovno na terapiju) ne pomaže.

Da bude odmah jasno, ma koliko se Ritter trudio da od svog lika napravi šarmantnog zanesenjaka (ženskom suknjom) on je ovde negativac i to, čini mi se, ni Edwards ne pokušava da sakrije.

Ima on, naravno, razumevanja za njega (napostletku ovo je komedija) ali Zach je jedna “muška šovinistička svinja” koja ne preza ni od čega da bi zadovoljila svoju pohotu.

Svakao najfascinantija Zach-ova devojak iz filma

Mada je Edwards često pravio ovakve komedije labave narativne strukture u onima u kojima je to najbolje funkcionisalo imao je ispred kamere jednog Peter Sellersa koji je ipak majstor improvizacije i fizičke komedije.

John Ritter je dobar ali njemu je ipak potrebno dati scenario sa duhovitim dijalozima koje će on, sa lakoćom, izneti. Kada dođemo do improvizacije i slepstika, on se tu ne snalazi ponajbolje.

Sve mi se čini da sam priču o žabi i škorpionu upravo prvi put čuo u ovom filmu

Ritter je tih godina pokušavao da svoju uspešnu karijeru sa televizije prenese na velike ekrane ali nakon ovog filma, koji je uprkos lošim kritikama, bio finansijski uspešan, i nekoliko drugih, jednako problematičnih, zauvek je odustao od te ideje.

Njega sam, te 1990 godine, najviše znao po seriji Hooperman.

I tako, “Skin Deep” predstavlja onaj od nekoliko Edwardsovih filmova, koje, možete i zaobići. Opet, ako to učinite propustićete nekoliko sjajnih fora ali i onu čuvenu scenu koju, eto pamtim već 30 godina, i koja je i tada a i sada jednako ubedljiva i smehotresna.

Oni koju su gledali “Ispod kože” znaju na koju mislim a vi koji niste, reći ću samo da uključuje kondome.

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.