Endeavour aka Mladi inspektor Mors S09.03 – “Exeunt”- finale serije

Ostaje nam to što se volimo...
--->prethodna epizoda Endeavour aka Mladi inspektor Mors S09.02 – “Uniform”

Ovu epizodu sam pogleda koji dan nakon njene premijere 12 marta ali sticajem okolnosti tek sada je ovaj prikaz došao na red. Možda baš i u idealnom trenutku jer se ponedeljkom na Epic kanalu emituje baš ova finalna sezona.

Nadam se da vam je sada jasno kako je glupa bila odluka da se ovaj serijal na našim prostorima prozove MLADI Mors.

Stigli smo do poslednjih 90ak minuta u priči o Endeavouru M. i verovatno ste se pitali kako su autori tj. pre svega Russell Lewiss razrešili glavno pitanje. Kako i zbog čega Mors u svom originalnom serijalu nikada nije pomenuo svog duhovnog “oca” i pre svega prijatelja inspektora Fred Thursday-a.

Tu misteriju ću vam odmah razrešiti. Endeavour se sa Thursday-em a i svim ostalim likovima koje smo voleli oprostio na jedan dostojanstven i emotivan način. Teško da će te moći naći neku veću zamerku na to u kom smeru su njihove sudbine nastavljene…ako su nastavljene.

“Exeunt” je termin koji se koristi u dramskim (pozorišnim) delima kao “uputstvo” to jest oznaka kada neki glumci napuštaju scenu.

Inače, osim slučaja iz prethodnih epizoda koji će ovde dobiti krvavu završnicu imamo i jednu finu mozgalicu.

Neko ubije naizgled nepovezane ugledne stanovnike Oksforda tako što im pre toga najavi smrt (putem umrlice) u novinama.

Sama epizoda započinje sahranom…i ona neće biti jedina.

Nažalost, nakon sat vremena se ta misterija rapidno razreši što jeste funkcionalno (ostaje nam još 30ak minuta za “oproštaj” sa našim junacima) ali nekako forsirano i nimalo “elegantno” (sve sa motivima zločinca koji liče na pamflet jer u stvari i jesu jeftini pamflet koji više “komunicira” sa današnjom određenom publikom).


Da li je ovo kraj kakvi smo zaslužili ?

Tu su autori sasvim jasni. Ovo nije kraj ovo je samo novi početak.

Na skali od (1-5) ocena: 3+

recenzija: DeHičkok

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 209

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.