Blacklight aka U senci zavere (2022)

Liam Neeson je vidno ostario...a ima tek 70 godina.

U “Blacklight”-u (btw. nisam ukačio zašto se ovaj film upravo tako zove) Liam Neeson je, naravno, Liam Neeson. Znate svi dobro šta to znači poslednjih decenija.

Ovog puta Liamov lik po imenu Travis Block radi za FBI. Posao koji obavlja, njegov prijatelj i jedan od rukovodioca u tom FBI, Robinson (kojeg glumi takođe matori Aidan Quinn kojeg nisam gledao bilo gde baš odavno) opisuje kao “spasavanje duša”.

Travis je specijalac i stručnjak za spašavanje tajnih agenata koji se nađu u opasnosti kada im se (tim agentima) razotkrije maska. Osim što iz izvlači iz smrtonosnih situacija Travis ume da ih (bolje od psihijatra) “oslobodi” psihičkih demona koji ovakvi poslovi donose.

Kada jedan agent “pukne” a Travis dobije zadatak da ga vrati na sigurno mesto, Travis ni ne sluti da će se uskoro naći na meti ubica i velike zavere koja preti ne samo američkom društvu već i Travisovoj porodici (ima ćerku i unuku).

Plus, Travis vam je kao Nadal. Mada ne izvlači gaće iz dupeta pati od opsesivno kompulzivnog poremećaja koji zahteva napr. da bar tri puta ponovi ono što radi…plus kao i Nadal, slaže flašice…

Mark Williams je napisao i režirao ovaj film i kao u svom prethodnom “Pokajniku” (Honest Thief) ponovo mu Neeson glavni junak. Pošto nisam gledao taj film značajnija mi je referenca bila ta da je Williams kreator/producent serije “Ozark” koja mi je definivno jedna od boljih iz poslednjih godina (i o kojoj nikako da napišem nastavak recenzije…a uskoro će i kraj serije).

I stvarno, nekih prvih pola sata “Blacklight” deluje veoma pristojno. Ništa spektakularno i ništa više od dobrog ali svakako veoma gledljivo i interesantno.

Nažalost kako se približavamo kraju zaplet postaje sve naivniji i naivniji a ponašanje likova i situacije u kojima će se naći gotovo neverovatne i prepune koincidencija. Sve ono što ste očekivali da će se desiti upravo će se i desiti naročito ako nemate bujnu maštu.

Sam završetak je toliko nerealan (ne u smislu akcije i šta može da uradi jedan sedamdesetogodišnjak već u smislu u šta traže da povererujemo) i idealistički da sam se pitao, sve dok nije krenula odjavna špica, da li će se sve ispostaviti samo da je bio san…ili barem farsa…

Na skali od (1-6) ocena: 2+*

*ovaj plus na krajnju ocenu ide iz dva razloga.

Prvi, Liam Neeson stvarno glumi u ovom filmu i nije kao Bruce Willis te ću svakako baciti pogled i na neke njegove filmove koje sam preskočio iz poslednjih godina

Drugi, volim Neesona…

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.