Live Wire (1992)

Pre neki dan, opet prikazan na TV po neki milioniti put. Ako već filmove repriziraju a što ja ne bih mogao recenzije...


Nedavno sam ponovo pogledao ovaj film posle gotovo 20 godina. Za to vreme vrteo se on na mnogim televizijama mnogo puta ali  niti sam imao prilike niti neke prevelike želje da obnovim “znanje”

Zaplet filma je totalno besmislen ali ako smo već prihvatili glavnu premisu filma koja je,jel’te, da ljudi eksplodiraju kad popiju čašu vode, onda i ne treba ni tražiti, ni očekivati, previše logike.

 Dakle, Pierce Brosnan je glavni baja u filmu, FBI stručnjak za eksplozive, koji pokušava da zaštiti Vašigton od serije terorističkih napada na senatore koji kao što rekoh imaju tu nezgodnu naviku da posle čašice previše burno reaguju na piće.

 Film počinje efektnom doskočicom kada je na sedište Rols Royce zakucana zgodna plavuša (glumi je mlađana sestra Shannon Tweed, Tracy ) a naš heroj mora da demontira bombu tačno ispod sedišta a taj ležeći položaj mu otvara vidike i ka nekim drugim isto tako zanimljivim stvarima.

 I u tih prvih desetak minuta “Live Wire” predstavlja stvarno vrhunsku zabavu. Tu su vrcavi dijalozi, Pierce Brosnan tada u punoj pre-James Bond snazi, šarmantan i neodoljiv, sa nekoliko scena koje su mu mogle poslužiti kao odlične stavke u CV prilikom konkursa za agenta 007, zanimljiv zaplet i potencijalno veoma upečatljiv negativac.

 Nažalost, kako se film odvija, mane (a objektivno ima ih baš, baš) počinju sve više da smetaju.

Na sreću, film je dovoljno kratak (samo 85 minuta) i ima dovoljno zabavnih scena dovoljno dobro raspoređenih da ukoliko što se ono kaže “isključite mozak” u ovome možete prilično uživati.

 U ostalim ulogama vredi istaknuti Bena Crossa koji je maksimalno koliko je to bilo moguće dao sve od sebe bez obzira na ograničenja scenarija i prilično imbecilno smišljen lik negativca.

 Glavni ženski lik na koji iz nekih neobjašnjivih razloga (sve do određene scene) trzaju i naš FBI stručnjak a i mutni senator (Ron Silver) tumači glumica koja me je neodoljivo podsećala na nekoga…možda na kombinaciju naše Milice Milše i Dubravke Mijatović ?

LiveWireDubravka


Tek kada sam otišao na IMDB otkrih da me je ova glumica Lisa Eilbacher u stvari podsećala na onu iz prvog dela Policajca sa Beverli Hilsa oko koje se Eddie Murphy malo muvao. Nije ni čudo jer to je u stvari ona (a glumila je i u Oficiru i Džentlmenu kao i u seriji Vetrovi rata). Elem, ne znam šta joj se desilo pa je ubrzo nakon ovog filma batalila glumu ali barem nam je u Live Wire otkrila ponešto o sebi…u stvari, ta (pre)kratka scena razrešila mi je i misteriju oko one dvojce već pomenutih trzača.


 Sve u svemu, na skali od 1 do 6 ocena 3 i to plus,


a ovaj plus dobija jer se negde pri kraju filma u jednoj sceni kao statista pojavljuje neki lik koji neodoljivo liči na onog tenisera Markosa Bagdadisa. Uverite se sami:


U filmu:

Live Wire - Unrated (1992) DVDRip. XviD. MovieExtreme_0000


na teniskom terenu:

Marcos-Baghdatis-bw


recenzija: Gimitrije Verzić. duh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 143

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.