Poslednja trka (1979)

"Poslednja trka" je svakako jedan od najboljih dečijih filmova koja nam je podarila SFRJ kinematografija

Film Jovana Rančića iz 1979, “Poslednja trka” je svakako jedan od najboljih dečijih filmova koja nam je podarila SFRJ kinematografija. Koliko je jugoslovenski film u to doba bio relevantan za ovaj deo Evrope možda govori  činjenica da je za nagrade na tadašnjem festivalu u Puli (26 po redu)  prijavljeno čak 28 dugometražnih filmova. Međutim, sudeći po samim ostvarenjima, samo nekolicina njih je uspela da preživi sud vremena, tako da ni tada, kvantitet nije značio i kvalitet. Ipak, desetak dobrih  filmova godišnje je nešto što sa čime se više nikada neće moći pohvaliti  nijedna od EX YU zemalja .

 (zanimljiv članak o tom, pokazaće se kao i uvek kontroverznom festivalu po pitanju nagrada, iz tadašnje štampe, imate ovde. Bizaran podatak, gledajući iz današnje perspektive, a tada sasvim normalan, jeste da je napr. član žirija tadašnjeg pulskog festivala bio i Azem Vlasi)

poslednja-trka-1979_0002
Nego vratimo se mi našem Zimzelenu. Zimzelen je ime konja zbog koga će  Zoran, dvanaestegodišnji dečak, započeti avanturu koja će mu zauvek promeniti život. Zimzelen je ostareli šampion koga uprava ergele odlučuje da proda klanici. Naš mali junak će pokušati da  spasi Zimzelena njegove klete/klaničke sudbine. U tome će mu pomoći  njegova družina iz novobeogradskih blokova.

 Zoranovi roditelji su razvedeni, okrenutim svojim problemima i nadama,  i sa malo razumevanja i vremena za  burne pubertetske godine u koje dečak upravo stupa.  Ljubav  ka ovim ponosnim životinjama Zoranu  je preneo  otac, još uvek aktivni džokej koji se mora pomiriti sa činjenicom da dolaze mlađi i beskrupolozniji suparnici željni svojih minuta slave.

poslednja-trka-1979_0005
Sve osobine koje dobar dečiji film mora posedovati “Poslednja trka” ima u izobilju. Teme kojima se bavi podrazumevaju one najbolje ljudske vrline poput plemenitosti, požrtvovanosti, hrabrosti…

   Gledao sam ga zajedno sa dva dečaka (8 i 6 godina) i verujte, Zimzelonova magija i danas deluje. Mališani su se radovali, smejali, navijali, bili tužni kada su naši junaci prolazili kroz nevolje. Ali ne samo da će “Poslednja trka” izazvati pozitivne emocije kod vaših klinaca, ona je pre svega jedan kvalitetno urađen film u kome jednako mogu uživati i odrasli.

poslednja-trka-1979_0003

“Poslednja trka” je i debitanska uloga jedne glumice, tada samo slatkog devojčurka, koja će obeležiti , pre svega,  srpsku kinematografiju u devedesetim godinama prošlog veka. Da li je prepoznajete ?

poslednja-trka-1979_0000

I dalje ne znate ko je ona ?

poslednja-trka-1979_0001

To je Mirjana Joković. 

Na skali od (1-6) ocena: 4+

recenzija: TutaMuta

Tuta Muta
Tuta Muta

Specijalni gost (a dobar drugar Pece Zombija) TutaMutaKamon Mumija,
(a zvaćemo ga ubuduće samo TutaMuta) je jedan, realno, veoma objektivan promatrač. Em što je poreklom iz Egipta a živi u našim krajevima već duže vreme em, sem nekih opštih i veoma šturih istorijskih podataka, pojma nema... ni o čemu. Zbog toga je imenovan za našeg stalnog saradnika u oblasti EX-YU filma i TV.

Articles: 10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.