Judy (2019)

Renée stvarno peva sve numere. To je valjda postao standard kod ovakvih tipova filmova...Šteta....

Poslednjih pet minuta filma “Judy”, koji životopiše veliku Judy Garland (rođena kao Frances Ethel Gumm) u njenoj završnoj fazi karijere, su izistinski emotivni i, što da ne, katarzični…ali…to se… desilo nije…

Dakle, ako očekujete neku istorijsku faktografiju gledajući film režisera Rupert-a Goold koji je glumici (i plavuši, veoma bitna informacija 🙂 ) Renée Zellweger doneo drugog oskara, bićete razočarani.

Film je baziran na istoimenom australijskom mjuziklu koji je, naravno, imao kasnije svoje premijere i u Londonu (West End) i u Njujorku (Brodvej).

Što se stvarne istorije tiče neke bazične stvari su naravski tačne.

Judy je stvarno imala seriju koncerta u Londonu te 1969 u koji je, praktično, bila primorana da ode zbog očajne finansijske situacije. Jeste, ostavila decu svom trećem suprugu na “čuvanje” zbog te turneje.

Jeste bila psihički i fizički (a neki kažu i seksualno) zlostavljena od malena i to joj je oteralo u razne poroke, od alkohola do lekova i opijata.

I to je otprilike to. Više je lik Judy ovde inspirisan sa Judy Garland nego što je to stvarno ona Judy… Ali, ako sve to zanemarimo, zašo ne bi onda uživali u ovoj “biografiji” ? Nije ni prvi ni poslednji put da su činjenice zapostavljene radi toga da sam produkt (film) bude bolji…

I jesam uživao…u početku. Čitav taj segment do trenutka njenog dolaska u London je pun, bar meni, raznih intrigantnih detalja i likova…od Liz Mineli pa nadalje.

Kada Judy stigne u glavni grad Britanije film se pretvara u priču o posrnulom umetniku kojem je pružena “nova” šansa a koju će on, naravno, uprskati… Nešto o čemu je snimljeno gomile sličnih i često boljih filmova.

Ne kažem da tada stvarno maske počnu da padaju ali, baš negde u tim trenucima kada započne londonska odiseja, ispred sve ove tone šminke i farbe, izbije lik Renée Zellweger i čarolija se prekine.

[my_movie_db id=491283]

Tada shvatamo da nije Judy “stvarno” ispred nas već neki, prilično dobar, imitator koji se krije iza maske, sočiva i korektno skinutih pokreta i ekspresija čuvene glumice.

I Mićko Ljubičić je super imitator ali nikada ne bi gledao film u kome bi on glumio Slobu/Vučića…znali bi da je u pitanju foliraža…kao što bi znali i da Biljana Ristić nije, pak, Miljan Miljanić.

Tada počinjemo da primećujemo da dijalozi i nisu baš neki i da dosta škripi i sve ostalo (najbolja scena za ilustraciju je onaj sukob/svađa između Judy i Mickey Deansa u kojoj oba glumca izgovore dijaloge kako treba ali se jednostavno oseti da je sve to, kako kaže Vuk Karadžić, “sve je to fejk”)

“Judy” je gledljiva, romantizovana priča/bajka koja ima želju da vam ugodi ali nema snage da vas ičemu i nauči.

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1080

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.