Mr. Mercedes (2017-2019) prva sezona

Iz opisa romana:"Na drugom kraju grada, mesecima kasnije, penzionisanog detektiva Bila Hodžiza progoni nerešeni zločin iz prošlosti. Kada pismo ubice iz mercedesa dospe do njegovih ruku, Bil shvata da zlikovac sprema novi napad, još stravičniji od prethodnog"

Mada zvanično nije ukinuta, serija “Mr. Mercedes” je svoje putovanje gotovo sigurno završila sa trećom sezonom iz 2019 godine jer, verovali ili ne, TV mreža koja ga je emitovala/pravila “Audience” (pod okriljem AT&T) je u maju prošle godine prestala da postoji.

U pitanju je ekranizacija relativno svežeg romana Stivena Kinga (objavljenog 2014) ali, King kao King, između gomile drugih stvari, uspeo je da u međuvremenu ispiše još dva nastavka romana (koji su kasnije iskorišćeni i za ostale sezone).

Zanimljivo je da sam roman (ali i prva sezona) i ako predstavlja Kingov otklon od sveta nadprirodnih mračnih sila i dalje se bavi onim mračnim stranama ljudske egzistencije.

Priča počinje pažljivo izgrađenom uvodnom scenom masakra ispred “sajma zapošljavanja” kada neki lik sa maskom (naravno) klovna, mercedesom uleće u svet koji od ranog jutra/večeri čeka u redu da bi dobio taj posao.

U pitanju je grozomorni (neki bi rekli brutalan) početak putovanja u poremećeni um ubice kojem policija ne može ništa…pre svega jer, veoma brzo odustaje od potrage za njim.

To ne čini i detektiv Bill Hodges (divni Brendan Gleeson ( Calvary (2014))) koji, dve godine kasnije, kada serija zapravo i započinje, odlazi u penziju svestan da će ga ovaj nedovršeni slučaj pratiti do groba ako ga ne reši.

“Mr. Mercedes” nije misterija. Već u prvoj epizodi ćemo saznati da se iza maske klovna krije, naizgled dobri povučeni, mladić Brady Hartsfield (odlični Harry Treadaway), Mr. Mercedes kako voli da se potpisuje tokom komunikacije sa spoljnim svetom.

Osim što je manijak i psihopata Brady je i genijalac za kompjutere koje obožava da koristi da pravi umobolne animacije i da druge ljude dovodi do ludila…i smrti.

Živi sa majkom u (neskrivenoj) poremećeno/incestiodnoj vezi i apsolutni je, 100% ludak. Nešto što svakako nemate želju da gledate čitavih 10 epizoda (koliko traje prva sezona)…da nema ovde ipak nečeg drugog.

Pre svega, Brendan Gleeson. On svojom (masivnom) pojavom prosto guta ekran u svakom kadru u kojem se pojavi. Njegov lik propalog detektiva kome ni kolege više ništa ne veruju i koji, osim tog prokletog slučaja, i nema ništa drugo u svom životu što ga čini “srećnim” je beskrajno zanimljiv i životan.

Istovremeno, mada, gotovo kroz čitavu sezonu, bez puno zajedničkih scena, i mladi Harry Treadaway je fenomenalan u svojoj monstuoznoj ulozi. Bez vrhunskih perfomansi ova dva glumca čiji se likovi možda nalaze na suprotnim polovima dobra i zla ali koji, pokazaće se, dosta toga imaju zajedničkog, ova serija jednostavno ne bi funkcionisala.

David E. Kelley (opet 🙂 ) je zaslužan za ekranizaciju i prenos ovog dela na male ekrane. Nema sumnje da mu je King (koji je i jedan od producenata) “olakšao” posao galerijom ostalih likova iz romana jer, bez tih zanimljivih i neuobičajenih karaktera (od radnika u prodavnici u kojoj Brady radi preko raspoložene (za mnogo šta) komšinice detektiva Bill Hodges), teško bi mogli da se probijemo kroz ovoliku gomilu mračnog , bizarnog i beznadežnog.

U ovom romanu a i seriji po prvi put se pojavljuje karakter Holly Gibney koju ste možda gledali u seriji “Autsajder” (The Outsider (2020) – prvih 7 epizoda) i zanimljivo je da ovde, fizički, vernije prikazana Kinogovoj viziji, ali, za divno čudo, nimalo lošije (a rekao bih i znantno bolje) funkcioniše u pomenutom “Autsajderu” u kojem ga tumači druga glumica.

A možda je to zbog toga što je tamo ipak ona jedan od centralnih likova dok u prvoj sezoni Mr. Meredesa svakako nije.

Mary-Louise Parker kao sestra jedne od žrtvi Mr. Mercedesa

Serija dostiže svoj vrhunac u sedmoj epizodi nakon koje, nažalost, biva pretvorena u stadardni krimić “potere za ludakom”, i mnoge situacije, naročito iz poslednje dve epizode, previše liče na one koje smo bezbroj puta gledali u sličnim pričama.

Ne znam da li je tako i u romanu ali definitivno završetak prve sezone gubi na svojoj autentičnosti i uverljivosti, a pshiloška tortura i dramatičnost koja je dominirala do tada, biva zamenjena akcionim “vratolomijama” koje urušavaju pre toga savršeno postignutu tenzju.

Naravno, i sa tim (i bez toga), “Mr. Mercedes” je svakako jedna od boljih ekranizacija opusa Stivena Kinga i toplo preporučujem (ako imate stomak) da je pogledate.

Na skali od (1-5) ocena: 3 +

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 209

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.