The Outsider (2020) – prvih 7 epizoda

Australijski glumački veteran Ben Mendelson tek poslednjih godina doživljava zvezdane uspehe. U ovoj seriji on je razum a Cynthia Erivo osećajnost.

„The Outsider“ iliti po naški, Austsajder  (genijalno preveden naslov koji možete naći u našim knjižarama)  je novi (ali ne i poslednji) roman starog majstora horora Stivena Kinga. Sveže izašao ispod štamparske prese u maju 2018 godine već je u junu iste godine otkupljen i isplaniran kao buduća TV serija. Toliko je Stiven popularan da bi ekranizovali i njegov spisak za kupovinu na pijaci samo kada bi i to objavio…

 Na sreću, i njegovi najbolji i najgori radovi, nikada nisu imali bolji tretman nego u poslednjoj deceniji te imamo pregršt, uglavnom dobrih, produkata na velikim i malim ekranima. Ranije je to bio izuzetak a ne pravilo. A možda je i do toga što Kingu više ne daju da (in)direktno utiče na to kako će vizuelno biti predstavljeni njegovi košmari (najbolji primer je Maximum Overdrive iz 1987 koji je i lično režirao).

 Vratimo se mi Autsajderu koji je započeo svoje putovanje na HBO 12 januara ove godine i pre neki dan uplovio u sedmu (od 10) luku. U pitanju je sporogoreći triler sa obiljem natprirodnih elemenata koji u osnovi ima jednu veoma interesantnu ideju.

 Kada lokalni detektiv (u malom mestašcu po imenu Cherokee City) Ralph Anderson (Ben Mendelsohn) nakon užasnog ubistva jedanaestogodišnjeg dečaka uhapsi trenera školskog tima Terry-a (Jason Bateman) sve izgleda kao sigurna stvar. Brdo dokaza, od DNK preko otisaka i izjave očevidaca, sasvim jasno ukazuju da je ovaj, inače porodični čovek, počinio ovaj strašan zločin. To što on tvrdi da je nevin nije bitno. Ralph je čovek koji je utemeljen u razumnosti i logici i vodi se maksimom da, kada ne može da pronađe ni jedno racionalno objašnjenje za neki događaj to je samo zato što ga još uvek nije pronašao.

 Ubrzo se otkriva da postoje jednako jaki dokazi (DNK, otisci, snimci kamera…)  da je Terry u isto vreme kada se zločin odigravao bio u drugom  gradu na obrazovnom simpoziju. Da li je moguće da isti čovek u isto vreme bude na dva mesta je samo jedno od pitanja koje će započeti kovitlac tragičnih događaja u kojima racionalni Ralph mora duboko da preispita same postulate sopstvenog bivstvovanja.

  Kažem, ima Autsajder zanimljive sastojke, ali realno gledajući, prve dve epizode, ničeg tu nema previše originalnog. A onda se u trećoj epizodi pojavljuje lik Holly Gibney (sjajna, sjajna Cynthia Erivo) i serija dobija novu dimenziju. Holly je ekscentrična detektivka sa posebnim (van prirodnim) senzibilitetom za  emocije/vibracije i ona predstavlja dušu serije.

 Tenzičan i mračne atmosfere, uspeva, uprkos nešto sprorijoj radnji, da u ovih do sada prikazanih sedam epizoda, izgradi imaginarni svet preplitanih ljudskih sudbina nad kojima se nadnosi nešto duboko zlokobno.

 Nisam čitao roman i ne znam kako se završava priča. Uvek postoji opasnost da nas na kraju sporogorućeg fitilja dočeka PUF umesto BOOM, kao i da se kompletan utisak o ovoj seriji sruši kao kula od karata u poslednje tri epizode, ali, za sada, „Outsider“ je dobra, veoma dobra, tv poslastica vredna vaše pažnje.

a šta je bilo na kraju pročitajte u tekstu objavljenom mesec dana nakon ovog

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 209

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.