The Bravados (1958)

Surovi osvetnićki vestern sa perfektnim Gregori Pekom

The Bravados nam nudi pefektnog Gregori Peka kao misterioznog hladnokrvnog osvetnika i predivnu i dalje nenadmašnu CinemaScope/TechnoColor sliku.

the.bravados.1958.dvdrip.xvid-shakti_0000
Da, fotografija ovog filma je predivna. Leon Shamroy, višestruki dobitnik oskara za kinematografiju je naravno najzaslužniji za to.

the.bravados.1958_0004
Režija: Henry King

Glume: Gregory Peck

               Joan Collins

              Stephen Boyd

              Lee Van Cleef


The Bravados je klasičan vestern i to poprilično surov (ne u samom prikazu nasilja već u kontekstu priče). U gradić u kojem je za sutrašnji dan predviđeno vešanje četvoro bandita ujahao je čovek u crnom. Uputio se pravo u šerifovu kancelariju. Želja mu je da pristustvuje tom javnom pogubljenju i ako je moguće da vidi te kriminalce.

the.bravados.1958_0002
Tako film počinje. Kasnije se pretvara u film potere i osvete, dok Pek neumoljivo progoni ljude koje smatra odgovornim za smrt svoje supruge.

the.bravados.1958.dvdrip.xvid-shakti_0001
Ovaj film sem solidne režije iskusnog Kinga poseduje i poprilično neočekivan twist u završnici koji dodatno dovodi u pitanje moralne postulate kojim se vodi naš glavni junak. Taj sami moralni aspekt filma je ovde dat prilično blatantno i možda za film iz 1958 godine je to bilo neophodno da bi se uopšte pojavio u bioskopima. Zbog toga mu opraštamo što nam pouku priče pojedini karakteri(sveštenik) praktično direktno saopštavaju.

Ono što mu definitivno ne možemo oprostititi je upotreba prelepe Džoan Kolins.

the.bravados.1958_0000


Scenario joj nije ponudio ništa više od toga da bude samo lepa i da se pojavi u pravom trenutku na pravom mestu. Njen lik je ubedljivo bled… ali i dalje prelep

the.bravados.1958_0001


Na skali od (1-6) ocena: 3+ 


recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.