Broadchurch (2013- ?)

Masterklas kako se snimaju misterije.

Dobro, nije ovo u rangu Twin Peaks-a, kako  neki hvale ovu “best small town murder mistery since Twin Peaks”.


Nema ovde magije, mistike i otkačenih likova koje nam je Linč  prikazao u svom klasiku. Ne, Broadchurch se striktno drži realnosti, “problem” je što je ta realnost užasno surova.


Ubistvo malog jedanaestogodišnjeg dečaka Denija neće samo zauvek promeniti članove njegove porodice već  i stanovnike Broadchurcha.  Mada misterija  o tome ko je ubica  čini okosnicu serije (od osam epizoda što je gotovo pa idealan broj), otkrivamo i intrigantne stanovnike i njihove mračne tajne. Otkrivamo da ovaj (izmišljeni) prelepi gradić na obali mora i nije baš tako idealno mesto za život.

Sem priče, koja iz epizode u epizodu biva sve intersantnija, pohvaliću i savršene glumce. Navikli smo već da je odlična gluma gotovo standard u britanskim serijama, ali likove koje su izneli Dejvid Tenant, kao glavni istražitelj, i naročito Olivia Colman kao njegov pomoćnik,  u pojedinim scenama prikazuju  vrhunsku glumačku magiju.

2014 snimljen je i neuspešni američki rimejk (jer, jelte, Amerikanci ne razumeju Britance) pod nazivom Gracepoint u kome, začudo, Dejvid Tenant ponavlja svoju ulogu, dok su svi ostali glumci novi (i američki). Nisam ga gledao. Neću ga ni gledati. 2015 je prikazana i druga sezona,  i ako je priča bila u potpunosti zaokružena u ovoj prvoj. I mada je razumljivo da je ITW odlučio da snima nastavak nakon ogromnog uspeha teško je i zamisliti da Broadchurch II bude bolji ili bar jednako dobar kao ovih osam epizoda.

Ali eto, najavljena je i treća, završna 2017 godine. Možda tada, kada se ona počne prikazivati, zaokružim priču o gradiću Broadchurch i njegovim tajnama…

Na skali od (1-5) ocena: 4

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.