Long Weekend (1978)

Zanimljiv psihološki horor smešten u predivne predele divlje Australije.

Australijska kinematografija sa kraja sedemdesetih i početka osamdesetih predstavlja skriveno blago. Dobro, možda je bolje reći, širokim narodnim masama nedovoljno poznato blago. Ako su filmovi iz tog doba današnjoj publici, sasvim razumljivo, izvan glavnog fokusa interesovanja, tragedija australijske kinematografije je bila da su i u doba kada su bili aktuelni, ovi filmovi bili (nezasluženo) u zapećku.

Glavni razlog tome je što  daleko je Amerika al’ još dalje australijska slika.

Žanrovski, „Long Weekend“ se može smestiti u psihološku dramu/triler/horor mada će te uglavnom videti da se „reklamira“ kao horor.

Peter i Marcia su  par čija je dugogodišnja veza u ozbiljnoj krizi. Vikend odmor planiran kao pokušaj da se oživi ugasli plamen među ljubavnicima pretvoriće se u borbu za život… i smrt.

Ljubitelji standardnog horor-a pod motom „kolji, seci i duhove/demone isteruj“ neće uživati u „Dugačkom vikendu“. Verujem da će im on biti i predug.

Oni koji pored standarda vole i nestandardne stvari (bez obzira na svoj standard) uživaće u predivnoj fotografiji još predivnijih prizora divlje australijske obale, u odličnoj fukcionalnoj muzici, sjajno građenoj teskobno/napetoj atmosferi i finoj međuigri dvoje (praktično jedinih) glumaca.

 

Režija: Colin Eggleston

Glume: John Hargeaves

Briony Behets

 

Na skali od (1-6) ocena: 4-


recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1095

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.