The Witch (2015)

Prožimanje foklora i Salemovog "prokletstva" kroz prizmu menstruacije. Zanimljivo ?

Ovaj skromni (po budžetu) kanadsko-američki film iz 2015 godine kao da je jedva dočekan od strane kritike željne dobrih (a “drugačijih”) horora. Veoma brzo dospeo je na sve moguće top liste najboljih horora te (2016) godine.

Činjenica da je ovakav film među “best of the best” govori više o tužnom kvalitetu današnjih filmova strave nego o samom kvalitetu “The Witch”. Jer, ako odbacimo sva (“pogrešna”) učitavanja i metafore kroz koje se pokušava provući ova jednostavna priča o izolovanoj, samoizgnanoj, puritanskoj porodici (iz 17 veka) na ivici šume (u kojoj “živi” veštica), ovaj film predstavlja jedno solidno snimljeno i režirano debitansko delo Roberta Eggersa. I ništa više od toga…

“The Witch” je gotovo pozorišni kamerni igrokaz malobrojnog glumačkog ansambla (plus jednog jarca) koji, uglavnom, dovoljno ubedljivo igra date im uloge. Na krajnji utisak ne utiču ni neki preglumljeni momenti (videti napr, donju sliku) koji urošavaju tananu nit “realnosti” i zlokobne ali i prazne atmosfere koju nam režiser (koji je istovremeno i scenarista) sve vreme vešto dozira,

Kamernost i svedenost mesta i radnje (da li pre svega zbog budžeta od nekih 4 miliona dolara ?) na farmu nesrećne porodice suočene sa nizom “prirodnih” nevolja, dodatno pocrtava klaustrofobično paranoičnu situaciju u kojoj se nalaze.

“The Witch” je najbolji kada se bazira na mračnoj tradiciji bajki braće Grim a najslabiji kada pokušava da nam ubaci nekakve “feminističke” žaoke i “skrivene” a, naravno, “dubokoumne” poruke o savremenom položaju žena, o religijskom fanatizmu i “borbi protiv vakcinacija”, o stalnim teorijama zavere koje  zaglupljuju narode, i globalno i lokalno.

“The Witch” ima nekoliko jezivih scena, tačnije rečeno momenata, ali krajnju ocenu, bar meni, ruši pretenciozan završetak koji potire ono najbolje što nam “Veštica” pruža tokom čitavog svog trajanja, a to je, neizvesnost i tenzija glavne misterije, o tome ko je ili šta je ta “The Witch”.

Neki put je bolje ostaviti gledaocima da sami daju odgovore. Neki put onima koji napišu nešto poput ovoga “The Witch is a gorgeous, thoughtful, scary horror film that 90% of the people in the theater with you will be too stupid to understand.” treba jednostavno zabraniti da komentarišu, bar javno, filmove.

Osim ako to ne čine, poput mene, za svoj groš na svom sajtu, i za publiku manju od broja osoba na gornjoj slici.

Ne očekujte previše od “The Witch” i možda vas prijatno iznenadi. U svakom slučaju ne očekujte tipičan horor…

Na skali od (1-6) ocena: 3+

recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1083

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.