Under the Shadow (2016)

Dakle, o čemu se radi u ovom, odmah ću reći, izvanredno i vanredno jezivom horor filmu.

Iz zemlje čuvene po ovom filmskom žanru, od majstora tog žanra, režisera Babak Anvaria  i sa glumicom Narges Rashidi  koju je upravo taj žanr proslavio stiže nam još jedan odličan film… iz tog žanra.

Ovako bi nekako išla (standardno tupava) reklama za film koji bi nam napr. stizao iz Amerike ili Švedske (da ne ulazim sad u detalje šta ko pomisli kada neko kaže da je gledao švedski film). Ovako bi, što da ne, mogli da pišemo i o filmovima iz Indije. Ali, ovog puta, zemlja je Iran, režiser (koji je i scenarista) je debitant. I kao vrhunac svega u pitanju je horor. (ali ni ovo nije sasvim tačno, nešto više o tome, na kraju teksta).

Dakle, o čemu se radi u ovom, odmah ću reći, izvanredno i vanredno jezivom horor filmu.

Događaji koji pratimo su smešeni u Teheran 1985 godine, u sred, (pre)dugog rata između Irana i Iraka, baš u doba kada je brat Sadam nabavio one dalekometne rakete kojima je mogao da dobaci i baci do Teherena, na svog brata Homeina. Ali, kao što, naravno, Sadam i Homeini nisu bili nikakva braća (kao što su napr. ova naša balkanska) tako ni ovaj film nije priča o bombardovanju. Ili nije samo priča o tome.

U središtu ” ‎‎ زیر سایه Zir-e Sayeh” je tročlana porodica, majka, otac i ćerka. Barem je tako na početku. Majka, neuspešno (zbog političkih razloga), pokušava da nastavi studije, otac ubrzo biva mobilisan u bolnicu blizu ratišta a u zgradu se useljava  dečak koji postaje novi drug malene devojčice. Kada se i neeksplodirani projektil zarije u vrh zgrade to je tek početak nevolja koje će, pokazaće se, biti znatno užasnija od ovih ratnih.

“Under the Shadow” je jedan od najboljih horor filmova koje sam pogledao u poslednjih par godina. A pogledao sam ih dosta. Veština kojom režiser Anvaria stvara napetost je gotovo nestvarno dobra za jednog debitanta. Nemamo u ovom filmu jeftinih jump-scare-ova, nemamo preglasnu muziku koja ti najavljuje i „govori“ kada je nešto strašno. U stvari, u „Under the Shadows“ muziku uopšte i nemamo. Imamo zato vrhunske zvučne efekte, imamo sirene i eksplozije, imamo tišinu i imamo, o da, imamo hučanje vetra. Na sreću, mi sa ovih sretnih prostora  tačno znamo kako izgleda kada huči vetar i kada huče bombe… Upravo zbog toga možda će nam i film biti bliskiji i realniji. I upravo je tu i caka i jedna od glavnih vrlina ovog izuzetnog prošlogodišnjeg ostvarenja sedme umetnosti. Neko ko ništa ne zna o sadržaju (kao što sam bio napr. ja) pomisliće da je u pitanju jedna drama, realistična drama o surovim vremenima u jednoj, nama veoma egzotičnoj zemlji. I kada se priča počinje odvijati u tom (ne)očekivanom pravcu biće vam već kasno. “Under the Shadow” će vas uvući u priču, likovi će vam postati bliski i samim tim počećete da strepite za njihovu sudbinu mnogo više nego što očekujete u ovakvoj vrsti filma.

Film je tu. Pogledajte ga. U pitanju je englesko-jordansko-iranska produkcija snimana, naravno ne u Teheranu, već u Jordanu. Gledao sam ga putem Netflix-a ali ne sumnjam da ga ima i na nekom torrent-u.

Za kraj, oni koji mi kažu i požale se da  im je ovaj film dosadan i glup…ma, nek ih nosi šejtan,đin ili vrag…

Na skali od (1-6) ocena: 5-

recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.