La odisea de los giles aka Veličanstveni gubitnici (2019)

Tokom argentinske ekonomske krize (1998-2002), grupa prijatelja iz malog grada objedinjuje svoju ušteđevinu kako bi ponovo pokrenuli poljoprivrednu zadrugu

Voleo bih da sam više voleo ovaj film. Priče o autsajderima su uvek bile potentne za filmove a ako je tim autsajderima učinjena očigledna nepravda (kao ovde) onda nam je još draže da gledamo kako će se oni iskobeljati iz nje i da li će (i kako) oni koji su odgovorni dobiti zasluženo.

Ovo nisu Darin i Brandoni

U glavnim ulogama su Ricardo Darín (El secreto de sus ojos aka The Secret in Their Eyes (2009)) i Luis Brandoni (4×4 (2019)) i prava je milina gledati nadigravanje ova dva vrsna glumačka veterana…naročito što u “Heroic losers” igraju za isti “tim”.

Ovde jesu Darin i Brandoni a u sredini je Verónica Llinás

Prva polovina filma obećava znatno više nego što dobijemo na kraju. Dok nas uvodi u priču, scenarista i režiser Sebastián Borensztein, fino gradi atmosferu idealizma i nade koja će se u jednom trenutku tragično urušiti i svom silom obrušiti na naše junake. Istovrmeno ima i jasan negativan odmak od tadašnjeg vladajućeg establišmenta i nesumnjive simpatije za običan građane…za narod.

Galerija čudnih ali dragih likova koje upoznajemo, iskrena dobrota koju u njima prepoznajemo, kao i snove koje, priznaćete, većina nas deli sa njima (o nekakvoj boljoj budućnosti), odličan je dramski zamajac kada stvari krenu lošim tokom.

Nažalost, upravo u trenutku kada bi film trebao da dobije na još većem intezitetu, otkrivamo da negativac protiv koga se ova naša ekipa okupila i nije tako strašan…a ni pametan. A i Sebastián Borensztein totalno otupljuje onu početnu “političku” oštricu.

Jednostavno, kada znamo da nevolja nije toliko opasna, onda i neophodna tenzija u ovom, u tom trenutku, već klasičnom heist/švindler filmu, opada.

Opada i sam tempo jer se nekako generički dobacujemo do završnice i same “pljačke” koja opet, ni sama, ne izgleda nešto previše spektakularno (u smislu šta sve može poći po zlu a pođe).

Ricardovo sin u filmu a i u pravom životu Chino Darín

115 minuta ispade na kraju i previše dugo za ovu priču što pomalo čudi jer ima pregršt zanimljivih protagonista koji, nažalost, često ne čine ništa zanimljivo.

Opet, daleko je ovo od lošeg filma. Osim dobrih glumaca ima ovde dovoljno interesantnih momenata, kamenčića u potoku, koji će vas sigurno prevesti do samog kraja… do druge obale…

Na skali od (1-6) ocena: 3 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1080

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.