El secreto de sus ojos aka The Secret in Their Eyes (2009)

Pre par godina napravljen je američki rimejk sve sa "all star" postavom. Apsolutno nemam nameru da kvarim uspomene i da ga ikada pogledam....

Zanimljivo je da sam pre samog gledanja ovog filma  znao samo par osnovnih podataka,to da je napr. triler i da nam stiže iz Argentine… Posle se ispostavilo da je 2010 godine dobio oskara za najbolji film van engleskog govornog područja., što mi je malo pokvarilo utisak. Jer, ovaj film je svakako dobar, ali zar je ovo stvarno najbolji strani film za 2009 godinu ?

“Tajna u njihovim očima” počinje fascinatno. Efektna i setna uvodna špica na železničkoj stanici  odmah nam, od samog početka, daje do znanja da ćemo prisustvovati drugačijem, neholivudskom trileru,

Glavni junak, umirovljeni federalni tužilac Benjamin Esposito odlučuje da napiše roman o jednom starom slučaju koji je, pokazalo se, presudno uticao na sudbine gotovo svih koji su na jedan ili drugi način bili povezani sa njim.

Prekopavanje po prošlosti staroj 20 godina otvara i stare rane i film nam, kroz prizmu istrage o stravičnom zločinu, takođe oslikava i lice neofašističke istorije kroz koju je Argentina prolazila sedamdesetih godina prošlog veka.

Istovremeno, “Tajna u njihovim očima” je i gorka priča o neostvarenim ljubavima i uništenim ljudskim životima. 

 Dobar je ovaj film, povremeno stvarno katarzičan. Naravno ima i svojih mana. Priča povremeno gubi fokus kao  posledica prevelikih ambicija autora da u njega utkaju  velike teme koje su u svojoj suštini  ipak samo sporedan rukavac glavne teme.  Predug je i u pojedinim trenucima nedopustivo spor.

Mada, dobio je oskara i što se toga tiče sve ambicije režisera Juan José Campanella su definitivno ostvarene.

 “El secreto de sus ojos” je  jedno prijatno filmsko iznenađenje koje dolazi iz argentinske kinematografije koja ovim filmom dokazuje da nam ta zemlja sem fudbala može ponuditi i zanimljive celuloidne snove.

Režiser: Juan José Campanella

Glume:  Ricardo Darin

                   Soledad Villamil

                   Pablo Rago

Na skali od (1-6) ocena: 4 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1095

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.