Predators (2010)

Mogao je ovaj "Predator" da bude stvarno dobar.

Mogao je ali nije…

Ideja da se kompletna radnja smesti na imaginarnu planetu (koja svojom vegetacijom podseća na original)  koja ima funkciju za predatore istu onu koju je imalo na primer Karađorđevo za Tita  imala je  potencijala za jednu punokrvnu akcionu zabavu.

U ovom lovištu umesto jelena kapitalaca glavni trofeji su naši (ne)srećni jun(a)ci-ljudi koji bukvalno, na početku filma bivaju izbačeni iz stratosfere u slobodnom padu ka zemlji. Na sreću, imaju i padobrane…na nesreću nisu svi padobrani ispravni.

 Ekipa glumaca okupljena za ovaj nastavak (koji se praktično nadovezuje direktno na prvi, genijalni, film iz 1987 gotovo ignorišući drugi deo a naročito one frankeštajnovske mikseve “Predatora i Aliena”) je i više nego solidna.

Krhki Adrien Brody je ovde sve samo ne krhki, Danny Trejo nikada nije bio garant za kvalitet nekog filma ali je uvek bio nezaboravna pojava a tu je i fenomenalni Walton Goggins iz svoje pre-Justified faze. Ne zaboravimo još jednog “krhkog” momka, Topher Grace, taman nakon slave(?) koja mu je doneo “Spiderman 3”. Ovaj poker asova upotpunjuje i jedna dama Alice Braga.

Dakle, svi (da li baš svi?) oni su specijalsti za raznovrsne načine ubijanja, bačeni na ovu planetu, negde Vučiću iza nogu, ma toliko daleku da ima (najmanje) dva sunca (a niti jednog Boga Sunca).

Tamo ih love Predatori jer oni, jel’te, najviše vole da love.

Film je snimljen na Havajima ali ponajviše u Teksasu u studiju Roberta Rodrigeza.  Njemu možemo zahvaliti za relativne korektne specijalne efekte ali i za nerazonsko gubljenje pravca, smisla pa i “kompasa” ovog filma koji počinje negde nakon prve polovine.

Bućkuriš u koji se pretvara “Predators” još je užasniji kada ga poredimo sa obećavajućim početkom koji je napravio nekoliko finih omaža originalnom “Predatoru” (čak u jednom trenutku začujemo i zvuke, doduše ne Little  Richard verzije, “Long Tall Sally“).

Režiser Nimrod Antal nije previše odgovoran za kranji rezultat i akcioni delovi su solidni. Što bi rekli  neki ne pravi se pita od zelja bez zelja. Neki bi rekli i nešto drugo (od čega se pita ne pravi). Šta reći kada mi je generalni utisak nakon odgledanog filma taj da je mnogo,mnogo dosadan. Predator pa dosadan ?

Režija: Nimrod Antal

Glume: Adrien Brody,Walton Goggins,Alicie Braga, Topher Grace

Na skali od (1-6) ocena: 2*

recenzija: Biograf

* krajnji ekser za negativnu ocenu zakucava onaj twist/preokret na kraju filma. Totalno, totalno nepotrebno.

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.