La isla minima aka Marshland (2014)

Jedan od najboljih filmova u 2014 g. dolazi nam iz Španije.

“La isla minima” je postao i zvanično najbolji španski film iz 2014 u trenutku kada je pokupio najvažnije “Goje” nagrade (španski pandan američkom oskaru). I ne samo to. “La isla minima” je stvarno odličan film.

Atmosfera. Čoveče, kako je dobra atmosfera u ovom filmu. Ne u smislu “dobrote” (jer je tema/priča veoma turobna) već u načinu kako nam ju je Alberto Rodriguez preneo na platno, i kako nas je “uvukao” u njega.

 Sve vreme osećamo vruće leto osamdeseto (radnja je smeštena u špansku provinciju u godini 1980). Znojimo se sa našim junacima, dvojcom policajaca detektiva koji u toj zabiti pokušavaju da razotkriju misteriju užasnog ubistva dve tinejdžerke.

 I dok nam i neki drugi filmovi dobro prenose svoje “meteorološke” slike, “La isla minima” nam osim sparine tih vrelih letnjih dana, donosi i teskobu, očaj ljudi sa margine društva, nemoć i tragičnu pomirljivost sa podrazumevanom nepravdom. Lokalni moćnici, otpaci (Frankovog) režima i novouspostavljena političko policijska elita sa jedne strane i idealista borac za pravdu sa druge.

I dok filmova sa sličnim tematskim postavkama možda i ima mnogo, retke su ovako vešte, “hirurški” precizne majstorije na filmskom platnu. Bravo maestro Rodriguez.

“La isla minima” nije savršen, ultimativni film o ljudskoj mizeriji. Ovo je samo jedno punokrvno filmsko remek delo koje vas u svojih 105 minuta zgrabi i ne ispušta do svog samog mračnog, olujnog kraja.

Na skali od (1-6) ocena: 5 

recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1079

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.