The Autopsy of Jane Doe (2016)

"Autopsija Džejn Do" je jedan veoma zanimljiv nekonvencionalan i hvale vredan horor film. Ili barem se tako čini u početku.

Kada u drugom delu postane konvencionalan i započne sa klišejima (što u samoj završnici totalno „ubije“ radost gledanja) od originalnosti ne ostaje ni ‘O’ a i zanimljivost rapidno opada.

Dakle, u pogrebni (porodični) zavod šerif dovozi Džejn Do (standardni naziv za neidentifikovanu osobu, bila ona mrtva ili živa) , netaknuto telo mlade žene koje je pronađeno u podrumu kuće u kojoj se odigrao misteriozni masakr. Telo se nalazilo u sveže iskopanoj raki a na radost (muške) publike baš je dobro očuvano.

I tako, te jedne, naravno, olujne noći, otac i sin (nisu Topalovići) , patolozi (što je jednom neko lepo primetio, jedini doktori koji nikada nisu primili mito od svojih pacijenata) kreću sa svojim patološkim radom. Analizirajući i seckajući leš lepe devojke počinju da otkrivaju zlokobne i jezive stvari. A da čaša bude puna (jer je prazna na mom stolu) istovremeno počnu da se dešavaju misteriozne stvari i u samoj mrtvačnici.

Osim što, nažalost, u drugom delu počne da koristi klasične izanđale horor trikove, „Autopsija“ ima i retko nezadovoljavajući završetak. Pošto su oba glumca veoma dobra (ostareli  Brian Cox i mlađani Emile Hirsch) a priča takva da naše junake igrom slučaja/profesije smešta u ovu nezavidnu situaciju, naša emotivna investicija u njih i sva dešavanja nema potreban pay of na kraju. Naprotiv, osim što malo iritira, završnica je i primer onog najgoreg klišeja koji smo videli u već milion horor filmova.

Ne, eventualni nastavak sigurno neću gledati…

p.s. zamislimo da se napr. film zvao „Autopsija Džon Doa“… brrr… zgrozim se i kada samo pomislim na to 😉

 

Na skali od (1-6) ocena: 3+
recenzija: Biograf

 

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.