Mama (2013)

Hrabro poleteo, loše sleteo...


Režiser: Andres Muschietti


Glume:  Jessica Chastain

              Nikolaj Coster-Waldau

              Daniel Kash

           

O čemu se ovde radi: 

 Neko ili nešto je brinulo punih pet godina o dve usamljene devojčice u divljini, u koju ih je, kao u bajci, odveo ubilački nastrojen otac. Kada ih njihov stric konačno otkrije i dovede u civilizaciju zajedno sa zlatokosim devojčicama stiže i Mama.

Ključna reč iz naziva filma:


Mama

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

 Mama

Ima li tu nešto zanimljivo ?

  Guillermo Del Toro. Znate, na početku filma stoji ono Guillermo Del Toro presents… meni to ništa ne znači. Nemam pojma zbog čega bi njegovo ime išta garantovalo. Jeste režirao Blade 2 i Hellboy-a, ali takođe i očajni Mimic. Producirao je mnoge filmove ali opet niti su su svi oni bili sjajni a niti svi loši. Tip očigledno voli fantastiku i horor i ako ništa drugo to cenim.

Šta je dobro u ovom filmu ?


Prva trećina filma. Mračna, depresivna, jezovita… Fotagrafija je vizuelno impresivna (direktor fotografije je Meksikanac Antonio Riestra) tokom čitavog filma.

Šta je još dobro u filmu ?

Mama

Šta je loše u ovom filmu ?


Mama

Šta je još loše u ovom filmu ?

Odavno nisam gledao neko delo koji se tako samouništavajuće raspadne  negde počev od polovine filma. Pažljivo, barem se tako činilo, građena priča u trenutku kada se počne razotkrivati šta je i ko je to Mama, počne  kliziti iz jednog u drugi kliše sa vrhunsko zaglupljuće iritantno bajkovito kvaziemocinalnim krajem na ivici provalije iznad reke. Tako će likovi iz ovog filma obavezno nailaziti na usamljenu kolibu u šumi samo kada već padne noć (a bez obzira što u “potragu” uvek kreću po danu) a svako ko je pogledao bar malo filmova u svom životu znaće ko i kojim redosledom će nastradati.

 Zbog toga Mama je deluje i previše dosadno i ako traje samo 100-ak minuta.

Postoje li bolji filmovi od ovog ?


Jullie’s Eyes (Los Ojos de Julia) je film iz 2010 koji je takođe Del Toro producirao. Film je mnogo bolji od Mame a o njemu nešto više će možete saznati ako kliknete na gore navedeni link.

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?


Da

Vredi li ovo gledati ?


Iskreno, ne znam. U stvari, nemojte ovo gledati ako baš ne morate

Zaključak za kraj:


Mama

Na skali od (1-6) ocena: 2+


recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144