The Wisdom of Crocodiles aka Immortality aka Mudrost krokodila (1998)

Da bi živeo večno neko ga more voleti...

Ova mala, zaboravljena ljubavna drama (sa nesumnjivim horor motivima) iz 1998 godine okupila je veoma zanimljivu glumačku ekipu za to doba. Naime, glavni ženski lik je glumila prelepa Elina Löwensohn koja je prethodno “zaređala” uloge u nizu brilijantnih filmova Hal Hartley-a (Simple Man, Amateur) ali takođe i u još nekoliko interesantnih art house projekata .

Elina je u tom trenutku praktično bila neka vrsta ikone nezavisnog filma. I kao da to nije bilo dovoljno, u “Mudrosti krokodila” glumi i Novozelanđanka Kerry Fox već etablirano ime nezavisne scene sa filmovima poput “Anđeo za mojim stolom” ili debitantskim radom Denija Bojla “Shallow Grave aka Malo ubistvo među prijateljima“.

Tu su i uvek pouzdani Timothy Spall ali i mlađani Jack Davenport. Na poslednjem ali i na prvom mestu (last but not least) glavna zvezda “The Wisdom of Crocodiles” je Jude Law, tada 26 godišnji Londonac, koji će na krilima godinu dana stare Gatake i nesumnjivog šarma i talenta, u narednom periodu postati jedna od najzanimljivijih holivudskih zvezda.

Ako još kažem da je scenario Paul Hoffman-a dovoljno intrigantan i da snažne centralne glumačke perfomanse uspevaju da potiru poneke slabašne kvazi intelektualne dijaloge možda se pitate a šta je to pošlo po zlu, te ovaj film nije doživeo čak ni neku širu bioskopsku distribuciju a kamoli povratio svoj (mali) budžet.

Nekako mi se čini da glavnu krivicu nosi režija Po-Chih Leong kome je ovo, koliko vidim, i jedini ozbiljni film van TV produkcije, ako ne računamo niz akcijaša koje je snimio u Hong Kong (Banana Cop, da stvarno se tako zove).

Po-Chih svojom, zanatski dobrom, ali veoma neinventivnom režijom uspeva da potencijalno neobičan film pretvori svojim nemaštovitim, vizuelno televizijskim, rešenjima u jednu običnu filmsku priču koja nema ni nekog naročitog tempa a kamoli, toliko očekivanog (i u samom scenariju datog) vrhunca.

Zbog toga “Mudrost krokodila” ostaje jedan od onih, sa pravom zaboravljenih produkata svoga vremena, onih koji su možda mogli da budu i nešto više samo da su kockice pale na pravu stranu….

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1108

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.