Letters to Juliet (2010)

Verona, Verona I love You Verona...

Ako ste odlučili da otputujete do Verone zgodno je da kao pripremu pogledate bar nekoliko filmova koji se odigravaju u tom gradu. Mada sam ja više preferirao neki Giallo, moćni google nemoćno svodi izbor uglavnom samo na ovaj naslov. IMDB daje i neke druge opcije ali o njima ako ih bude.

Elem, postoji (ali vala proveriću uskoro) taj zid ispod Julijine terase u starom delu Verone gde romantične ženske duše ostavljaju svoja pisma (puna ljubavnih problema) upućena imaginarnoj Juliji. Iz nekog razloga smatraju da će im ova ne punoletna i nezrela osoba koja je rešenje svojih problema našla u samoubijanju pomoći.

Na sreću, ne odgovara na ova pisma lično zombi Julija. „Draga Saveta/Julka“ se sastoji iz ekipe dobrodušnih italijanki koje se trude da svima pruže (pismenu) pomoć. Zaplet nastaje kada mlada Amerikanka (Amanda Seyfried) sa svojim verenikom (Gael Garcia Bernal) dođe na poslovno-medeni-predbračni mesec i otkrije u tom zidu „plača“ pismo staro nekoliko decenija.

Kada naša plava (Amanda ) napiše predivan odgovor u Veroni se za par dana stvori lično baka-autorka (Vanessa Redgrave) (sa svojim unukom Cristopher Egan). Njena želja je da pronađe svoju izgubljenu ljubav,svoga Romea tj. u ovom slučaju Lorenza, pokreće putešestvije na koje, uz divne pejzaže, kreće četa mala ali odabrana.

Pitko je ovo i slikovito. Mlađi glumci su šarmantni, matori dovoljno autoritativni da vam relativno brzo prođe vreme uz „Julijine probleme“.

Ipak, scenario je tanak i nema tu dovoljno materijala za ovu dužinu (a opet film nije predug sa svojih 105 minuta) a pošto priča nije baš nešto fokusirana ni na jednu ljubavnu priču, obe deluju i previše ležerno i ne baš ubedljivo.

U tim suprotnostima i panoramama negde se uglavila i konačna, ipak prosečna ocena. Gledljivo. Nekako mi u ovoj evropsko/italijanskoj priči nedostaje i evropsko/italijanska filmska opuštenost i sloboda.

 

Na skali od (1-6) ocena: 3
recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.