The Expanse (2015-?) (sezona I)

Konačno jedna pristojna SF serija smeštena u beskraje kosmosa. Nije Galaktika ali ni ne pokušava da to bude

ExpAnse je totalno drugačiji od drugih.

Tačnije, u ovo današnje doba, imati ovakvu SF dramu, uglađenu poput mnogih Star Trek reinkarnacija a opet nimalo naivnu već naprotiv prilično inteligentnu  priču namenjenu ljubiteljima „ozbiljnog“ (anti Star Wars 🙂 ) SF štiva je već dovoljno hrabar korak.

To što se ovakav produkt nalazi na (sadašnjem) SyFy (a ne napr. HBO) kanalu već zvuči ludo a činjenica da je u međuvremenu dobio i treću sezonu (emitovaće se 2018) je samo dokaz da ovu seriju vredi bar proveriti.

Pa opet, SyFy je nekada davno (sada to izgleda kao večnost) imao u svom programu jednu Galaktiku. A  sada je nema.

Ovaj politički neo noir triler smešten je u budućnost u doba kada, iz nekog razloga, Ujedinjene Nacije još uvek postoje. To je već dovoljno fantastična premisa ali kada na nju nakelemite i to da smo kolonizovali kompletan sunčani sistem onda ova serija sa pravom može da se svrsta u naučnu (kolonizacija) fantastiku (Ujedinjene Nacije).

Serija u prvoj sezoni prati nekoliko paralelnih priča koje se postepeno počinju preplićati. Tu je pravi, neo noir (btw. divno je upotrebljavati ovaj izraz neo-noir naročito kada (ne)imate pojma šta znači) krimi zaplet o potrazi za misterioznom devojkom. Potragu predvodi Hemfri Bogart/Filip Marlou tip detektiva sa Belta (između Jupitera i Marsa) kojeg tumači odlični Thomas Jane.

Tu je i nekakva, za divno čudo sasvim malecno dosadna, politička zavrzlama na planeti Zemlji koja preti da ugrozi ako ne mir onda bar Ujedinjene Nacije. A tu je i posada jednog broda “svemirskog ledolomca” koja se nađe igrom slučaja u središtu svih zapetljancija.

Ne mogu reći da je serija “The Expanse” pozajmila neke delove dobro poznatih filmova ali mogu odgovorno tvrditi da je “pozajmila” zaplet serijala istoimenih romana James S.A. Corey jer se upravo i zasniva na njima.

Sve u svemu, prva sezona predstavlja sasvim pozitivno iznenađenje a očigledne kvalitete (poput dobre glume, pristojne produkcije/vizuelizacije, zanimljive priče) ni određene mane (povremena štucanja u ritmu, pojedini neverovatni/nelogični raspleti itd…)  ne mogu pokvariti. Prva sezona je vredna gledanja a kada odgledam i drugu vidimo se ponovo…

 

Na skali od (1-5) ocena: 4
recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka

 

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.