The Swimmer (1968)

Burt Lancaster u zaboravljenom remek delu iz 1968 godine...

Film neobične lepote i čudesnog glumačkog master klas performansa od strane Bert Lankestera je  jedan od onih zaboravljenih starih klasika čije egzistencije većina nas nije bila ni svesna.

1. Ako ste pravi filmofil ovaj film  će te poželeti da pogledate zbog:
Bert Lankestera. I to odmah…

2.  A  gledali smo ga :  
Jer ovakvi filmovi se više nikada neće snimati. Ko je lud da snimi film o tipu u kupaćim gaćama (a nisu Spido) koji pliva po privatnim bazenima niza letnjikovaca/kuća koji se nalaze u njegovom kraju?

3. Glavni razlog zbog čega će te ga (možda) odgledati do kraja:

Ned Meril (Burt Lancaster) izranja iz šume i skače u bazen. Otplivaće jedan krug, taman do ivice gde ga čeka čaša pića koju su mu spremili njegovi prijatelji/komšije vidno iznenađeni njegovom pojavom..

Ali, dođavola, to je Ned…Ned Meril. I tako, tokom konverzacije sa njima, Ned se u jednom trenutku zagleda u daljinu i na pamet mu pade čudesna (bizarna) ideja. Odluči da “otpliva” do kuće jer, zaboga, svi ti bazeni na imanjima formiraju neku vrste reke do njegove kuće…kuće u kojoj ga čekaju voljena supruga i deca.

I tako, njegovo putovanje počinje a mi sa svakim bazenom, sa svakim zamahom njegovih moćnih ruku (Lankester je te 1966 g. kada je film sniman imao već 53 godine ali i dalje je i bio u zavidnoj fizičkoj kondiciji) , sa svakim susretom sa njegovim komšijama (koji ga, pokazaće se baš nešto i ne vole) otkrivamo i delić mozaika, slagalice Nedovog života. “The Swimmer” prati samo jedan dan Ned Merila ali tokom njega otkrivamo gotovo sve o njemu, sve do katarzičnog, potresnog završetka…

4. Dvougao:

Negde na početku upitah ko bi danas ovako nešto snimio. I te 1966 godine film je imao mnoge probleme. Neki producenti su povukli svoje ime sa projekta, režiser Frenk Peri je bio u konstantnom sukobu sa svima te je na kraju dobio i otkaz pa je umesto njega doveden, tada mladi, Sidni Polak koji je dosnimio nekoliko scena. Napokon, dve godine kasnije, 1968, film “The Swimmer” je započeo svoju bioskopsku karijeru. I to priličnu neslavnu. Niti ga je publika gledala niti ga je kritika volela…ali vremenom sve dođe na svoje…

Da li zbog svega toga, ili uprkos svemu tome, čitav film deluje nadrealno, kao nečiji san (koji se pretvara u košmar) mada, verujem da je to od početka bila vizija Frenka Perija (koji je zajedno sa suprugom napisao i scenario). Ta čudnovata, lelujava, melanholična atmosfera oštro je suprostavljena predivnom fotografijom (David L. Quaid) prepunom jarkih, rekao bih veselih letnjih boja.

Tu je je i izvanredna debitanska muzika  kompozitora Marvina Hamlischa koji će narednih godina izgraditi karijeru jednog od najcenjenijih američkih stvaralaca  ( napr. 1973 godine  će osvojiti čak 3 oskara). Od uvodne, glavne (i setne) muzičke teme “The Swimmera” preko ostalih kompozicija na soundtreku Hamlisch će nas provozati kroz različite muzičke žanrove.

5. Šta bi bilo kad bi bilo:

  “The Swimmer” je vremenom stekao kultni status. Nažalost, tek nakon smrti većine svojih aktera. Danas, ovako intiman projekat, a sa velikom holivudskom zvezdom, ne bi mogao da se snimi. U krajnjem slučaju ne bi osiguravajuće kuće dozvolile da se im se zlatna koka povredi od tolikog silnog plivanja…i skakanja (oni koji su pogledali film znaju zašto pominjem i (pre)skakanje).

Pogledajte “The Swimmer”. Ko zna, možda vam se i ne svidi. Ali ne verujem da i oni koji ga (možda) neće voleti ne mogu da ne uoče jake (filmske) argumente zbog čega je “Plivač” stekao reputaciju klasika…

  Režija: Frank Perry

  Glume: Burt Lancaster, Janet Landgard, Janice Rule

Na skali od (1-6) ocena: 5

recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.