L’uccello dalle piume di cristallo aka The Bird with the Crystal Plumage (1970)

Ne i prvi ali svakako jedan od kamena temeljaca giallo filmova.


Režiser: Dario Argento


Glume: Tony Musante

              Suzy Kendall

              Enrico Mario Salerno

O čemu se ovde radi: 


 O Amerikancu koji nije u Parizu već je u Rimu

Ključna reč iz naziva filma:


Bird

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:


 Temeljac

Ima li tu nešto zanimljivo ?


  Svašta. Debi film Daria Argenta. Praktično je postavio obrazac (temeljac) za sve buduće giallo filmove, od kožnih rukavica do samog naziva filma (koji u sebi ima ime neke životinje koja gotovo manje više nema nikakve veze sa samom radnjom). Muziku je komponovao Ennio Moricone. A zanimljiv je i ovaj kompjuter 


 kompjuter koji pomaže policiji u hvatanju zločinaca

 ovo je samo deo kompjutera

a ovo je rezultat koji nam super kompjuter (koji zauzima čitav sprat) na kraju da. Eto koliko je bio od pomoći….eh, te sedamdeste.

Šta je dobro u ovom filmu ?


Scena ubistva u galeriji. Neočekivano a ipak ne i logički neutemeljeno razrešenje misterije.

Šta je još dobro u filmu ?


Ovo je, kao što rekoh, prvi film Daria Argenta. Mada se ovde on držao nekih strogih žanrovskih zakonitosti tadašnjeg evropskog krimi žanra u pojedinim scenama njegova virtuoznost i genijalnost (ili ludilo) ipak dolazi do izražaja. Ovaj film je, naravno, daleko od njegovog remek dela giallo žanra (i po meni njegovog najboljeg filma uopšte) iz 1975 Profondo Rosso (Deep Red) ali i takav, L’uccello dalle piume di cristallo, je svakako veoma intersantan i dobar triler.

Šta je loše u ovom filmu ?

 Možda to što tempo filma u pojedinim deonicama znatno opada.


Šta je još loše u ovom filmu ?


Teško mi je da govorim o manama ovog filma. Napr. gledao sam ga pre nekih 5,6 godina i ponovo sada i verujte mi, potpuno sam bio zaboravio o čemu se tu radi (pa čak i samo razrešenje koje me je opet iznenadilo). Ali zato onu savršeno režiranu scenu (pokušaja) ubistva u galeriji, kojoj , kao nesrećni svedok i kasnije glavna meta ludog ubice, prisustvuje Amerikanac Sam Dalmas (Tony Musante)  pamtim i verovatno ću  uvek pamtiti. 


Postoje li bolji filmovi od ovog ?


 Da. I sam Dario je još nekoliko puta u narednim decenijama prevazišao svoje prvo čedo.


Postoje li lošiji filmovi od ovog ?


Nažalost, većina filmova iz opusa Daria Argenta u proteklih  dvadesetak godina ne samo da su daleko od kvaliteta njegovog debija već predstavljaju tužnu istinu o potonuću nekadašnjeg velikog majstora suspensa i horora.


Vredi li ovo gledati ?


Obavezna literatura za sve one koji žele da uplove u svet giallo filma.


Zaključak za kraj:


Pravi film za ovaj prvi ovosezonski sneg. Napravite kokice, ušuškajte se ispod prekrivača sa svojom voljenom osobom i uživajte u misteriji  Ptice sa kristalnim perjem



Na skali od (1-6) ocena: 4

recenzija: Gimitrije Verzić, duh sa dva plava oka 

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.