Fair Play aka Fer-plej (2023)

Žestoka psihološka drama u svakom smislu.

Voleli se dvoje mladih…šest meseci i godinu…i još nekoliko meseci…beše to strasna veza ali i prepuna emocija, ljubavi, poštovanja, razumevanja, osmeha i sreće… ona koja vodi ka srećnom kraju…kao u bajci.

Ona se zvala Emily, njegovo ime beše Luke. I odmah na početku priče, naš princ je kleknuo na kolena (a nakon najave žestokog seksa u kupatilu restorana koji je morao da se prekine zbog jedne “nezgode”) i zaprosio našu princezu.

U njenim očima videlo se iznenađenje ali i radost. U njegovim, pijanstvo ali i opijenost ljubavlju..Ništa im nije moglo stati na put…

Ali…život je lep…i život je okrutan…a često…tek u teškim situacijama zaistinski otkrivamo ko su oni koji nam se predstavljaju kao prijatelji…i kao ljubavnici…

Luke i Emily žive zajedno ali i rade zajedno. U istoj firmi u kojoj, po pravilima, ne bi smeli da imaju takve odnose. Oboje su na istoj radnoj poziciji i kada se ukaže prilika za napredak, i Emily i Luke misle da to mesto upravo čeka Luke-a.

E da…zaboravih na veoma bitan podatak. Firma je “hedge fund” (hedž fond) i obrće milionska sredstva na berzi. Da bi u njoj radio i opstao a naročito da bi napredovao moraš biti maksimalno beskrupulozan, bezosećajan, okrutan, sebičan i sa visokom granicom stresa. Jer ako nisi takav…letiš napolje.

Upravo takav je šef Campbell (glumi ga Eddie Marsan posle dužeg vremena konačno u ulozi dostojnoj njegovog talenta). Kada odluči da to menadžersko mesto ponudi Emily osim iznenađenja naizgled ipak nailazi na odobravanje i razumevanje od strane Luke-a.

Ali đavo ne da mira…

I ovo je tek početak gotovo brilijantne psihološke drame/trilera koju je napisala i režirala debitantkinja Chloe Domont.

Način na koja ona vodi svoje junake kroz “oluje i talase” je zadivljujuće zreo i vešt za nekog kome je ovo prvi film. Dugo, ali baš dugo, nisam gledao/uživao u nekom filmu namenjenim odraslima koji se i bavi odraslima na tako specifičan i, za današnju produkciju, neobično otvoren/ogoljen način.

Tome pomažu i apsolutno fenomenalni Phoebe Dynevor i Alden Ehrenreich (kojeg znate možda kao Hana Solo-a ) u nosećim ulogama.

U trenutku pisanja ovog teksta ovaj film je na prvom mestu Netflix liste filmova tako da vam je dostupan što bi rekli “na dugme”.

Neće od mene dobiti najvišu ocenu jer u pojedinim trenucima naročito u završnici film zalazi u neke scene i (moralne) odluke koje ipak traže od nas veći stepen (ne)razumevanja u odnosu na dotadašnju priču i podatke koje znamo/prepoznajemo o akterima ali i takvi momenti bivaju prevaziđeni zbog energične glume pomenutih glumaca. Oni jednostavno “kidaju”…

Na skali od (1-6) ocena: 4+

p.s. radnja je smeštena u Njujork ali ovaj film je gotovo u potpunosti snimljen u Beogradu.

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.