Atomic Blonde (2017)

Da li ste siguri da bi ste rado dopustili da vas propusti kroz šake ova plavuša ?

„Atomska plavuša“ je sav „style over substance“ toliko stilzovan da čak ta stilizacija i dominacija forme nad sadržajem postaje i „style over suspense“, tj. „ubija“ zanimljivost i napetost same priče. Ali ne, nije problem ovde u formi…problem je u samom sadržaju, tj. scenariju.

David Leitch (ovde po prvi put kao samostalni režiser) je čovek iz naroda. Iz kaskaderskog naroda. Piše na IMDB (a to nam je, jelte, biblija) da je David čak pet puta dublirao Bred Pita..ajd’ Pita nego je čovek menjao i bivšeg čuvenog dublera, Žan Klod Van Dama. I to se jednostavno vidi. Akcione, borilačke, scene su fenomenalne. F-E-N-O-M-E-N-A-L-N-E. Samo zbog njih će dobiti ocenu više.

Glavnu ulogu tumači jedna stvarna atomska plavuša, Charlize Theron (koja je i jedan od producenata) a partner joj je takođe odličan James McAwoy.

 Zatim, vizuelno „Atomic Blonde“ vas razvali raskošnim bojama i impresivnom fotografijom (sve u stilu kraja osamdesetih kada je i sama radnja smeštena). Napad na čula sluha kreće odmah na početku jer eto nama starih dobrih hitova. Pa i sama uvodna špica sa David Bowiem „Putting out Fire“ preti da totalno potisne originalnu asocijaciju na ovu pesmu (film „Ljudi mačke“). Što bi klinci, valjda, rekli, prvih dvadesetak minuta je stvarno „bombastično“.

I tako, kada prođe taj prvi udar na čula, kada tempo filma na trenutak uspori, kada vam se uključi i „čulo“ logike, shvatićete da je scenario, blago rečeno, prilično konfuzan, sa preteranim i nepotrebnim preokretima radi preokreta (naročito je to izraženo u, rekao bih, gotovo ljigavoj završnici koja umalo da potopi sve one prethodne dobre „uspomene“).

Umesto da su samu priču sveli na nekakav jednostavan McGaffin i prepustili nas da uživamo u savršeno koreografisanim tučama, scenaristi su odlučili da igraju igru „Kome je veći, tj. vidi kolko sam pametan“ pa nam većina likova i motiva , kako vreme i zaplet odmiče, deluje konfuzno i neubedljivo. Pa opet, one pozitivne stvari preovlađuju one, očigledne, veoma loše, te krajnje subjektivna ocena na kraju.

Na skali od (1-6) ocena: 4-

 

 

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.