The Founder aka Osnivač (2016)

Ko ne voli Big Meka budućnost mu neće biti lepa...

“The Founder” je još jedan iz niza filmova koji su svoju premijeru imali 2016 ali su u redovnu bioskopsku distribuciju dospeli 2017. Oskari su čudo.

Elem, ako pojma nemate o istoriji čuvenog lanca najzdravije hrane na svetu celom  i ako vas to uopšte zanima, onda ste na pravom mestu. „Osnivač“ je upravo priča o čoveku koji je u svojim srednjovečnim godinama ostvario „američki san“ i sagradio imperiju. Priča započinje davne 1954 godine kada upoznajemo manje/više (ne)uspešnog trgovačkog putnika (Michael Keaton) koji pokušava restoranima da uvali „super“ milkšejk mikser.  To mu baš i ne polazi za rukom ali tokom tih putovanja otkriva i jedan restoran brze hrane. Pogađate, ime tog restorana je MekDonalds a prezime našeg trgovca nije Mekdonalds nego Kroc. Ako želite saznate kako je Ray Kroc,  a ne braća MekDonalds, najzuslužniji za najdivniji Fast Fud kojim se ponosi čak i naš napredni Beograd  pogledajte ovaj film.

Btw. toliko smo bili napredni u prošlosti da smo Mek dobili ne samo kao prvi u bivšoj Jugoslaviji (1988) nego prvi u centralnoj i jugoistočnoj Evropi… zato i ne čudi što smo i dalje tako napredni… hranimo se napredno u naprednim MekDonalds restoranima, a bome i biramo napredne da nas napredno vode u naprednu budućnost…doduše, i posledice su iste…mislim za tu budućnost…. ko se samo hrani u restoranima brze ishrane možda brzo živi ali i brzo rikne…napredno.

Elem, po drugi put, vratimo se mi našem filmu.  Režiser „The Founder“ je iskusni John Lee Hanckok. Nisam gledao ni jedan njegov film (što više govori o meni nego o njemu) ali, ako pogledate njegovu filmografiju, čovek je i ranije snimao neke biografske filmove (sa manje ili više uspeha). Verovatno i vi, kao i ja, pristupate ovakvim pričama na isti način. Napr. boli me tuki za neki biografski film o Rej Čarlsu i Džoni Kešu ali bih dao sve na svetu celom da pogledam film o Ceci (svaki dan, 6 puta nedeljno, išao bih u bioskop, na po 4 projekcije dnevno i dve noćno). Ili da je ovaj film o KFC… znaš li kad bih ga odgledao…ma ni za kofu punu pilećih bataka…nikad.

Ili sada ovaj o Čerčilu što se vrti po bioskopima… nikad. Ali zato, onu monodramu kod Milomira Marića (kad bi je pustili u bioskope) bih gledao non stop… ma, tražio bih da mi ugrade čip u mozak sa najboljim delovima tih (vagininih) monologa koji bi me pratio i dok spavam…i njega sanjam.

Elem, vratimo se opet na film…treći put.

Priča jeste fascinatna, realizacija sasvim korektna, Majkl Daglas (ako niste znali pravo prezime Kitona je Daglas) u filmu rastura, i „The Founder“ zaslužuje da se pogleda. Nije lako napraviti film koji u svom centru ima jednog ovako anti-antiherojskog lika koji vođen svojim snom, ne bira način kako će taj svoj san ostvariti, a da vam opet taj glavni lik bude nekako simpatičan…

Sa druge strane, da nije bilo ovakvih odlučnih ljudi gde bi nam bio kraj…mislim Mekdonaldsu i američkom preduzetničkom duhu. Što se tiče našeg kraja…on je veoma bilzu.

Na skali od (1-6) ocena: 4-(3+)

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1079

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.