Murder, My Sweet (1944)

Kada ga kriminalac koji je upravo izašao iz ćorke, angažuje da pronađe njegovu bivšu ljubu (i pevačicu plesačicu) Filip Marlou ni ne sluti da će uskoro biti uvučen u mrežu zločina koji vode u najviše slojeve društva...

Kažu, neki, da je ovo jedna od najboljih ekranizacija Filipa Marloua (Phillip Marlowe by legendarni Raymond Chandler) .  Možda je te 1944 tako i bilo (jer ovo beše tada tek treći put da privatni detektiv Marlou korača na velikom ekranu) ali već dve godine kasnije pojavio se “Veliki san” i Hemfri Bogard je postao ultimativni Marlou.

Osim Bogarda, ja ovog detektiva pamtim i po ostarelom Robert Mičamu iz “Zbogom moja draga” ( znatno boljoj adaptaciji istog romana ). Ni Eliot Guld mi nije stran u onoj Altmanovoj ekstravaganci. Čak pamtim i TV verziju Powersa Bootha.

Hoću reći. Dik (Dick)Povel (Powell) nikako neće biti pri vrhu moje liste. Ni on, a bome ni ovaj film.

Ima ovde povremeno britkih dijaloga, obavezna naracija iz perspektive čuvenog detektiva je ono što je prepoznatljivo kod Marloa (i pretpostavljam da su te rečenice direktno preuzete iz romana) i ima svoje draži, glumci su uglavnom solidni.

Edward Dmytryk (režiser) imao je i boljih filmova u svojoj bogatoj karijeri, “Murder, My Sweet” pati od tada verovatno komično-sarkastičnih a danas tako beskrajno zastarelih  replika, zaplet je prilično naivan (sa još naivnijim raspletom) i vremenska distanca je dobro nagrizla sve ono sto je u  njemu bilo dobro a dodatno istakla ono što je loše. Gledljiv ali ne i vredan gledanja…osim ukoliko vas ne interesuje (holivudska) istorija noir filmova.

Na skali od (1-6) ocena: 3 


Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.