Operation Petticoat (1959)

Ovaj tadšnji veliki filmski hit uspeo je da nastavi da živi i na malim ekranima u vidu tv serije snimljene 1977 godine (u kojoj je glumila mlađana čerka Toni Kertisa po imenu Džejmi)

Možda je i red da prvi tekst o legendi filmske komedije, gospodinu Blake Edwards-u, upravo i bude o “Operation Petticoat” (Operacija podsuknja). Mada mu to nije prvi film on definitivno jeste prvi u kome Edwards radi sa velikim zvezdama i velikim budžetom.

Tony Curtis i Cary Grant predvode podmorničke oficire u misiji spašavanja podsuknji…tačnije, grupe vojnih medicinskih sestara koju se zatekle odsečene na ostrvu usred Pacifika i usred početka (za USA) Drugog svetskog rata i invazija Japanaca.

Sa pokvarenom podmornicom potrebno je da stignu iz ratnih filipinskih voda do sigurne luke u Australiji. I to je otrplike to što se tiče same priče.

U pitanju je lagana komedija koja se ratnih strahota dotiče najmanje moguće (ako ne i toliko). U “Operation Petticoat” pratimo mozaik različitih priča i likova u vidu muške posade i dama koje im naravno naprave haos samim prisustvom na podmornici. A tu su i Japanci koji ih love…

Dok je Cary Grant iskusni, prekaljeni komandant ratne podmornice koji pokušava da održi barem nekakav red i poredak, Tony Curtis je mlađani i snalažljivi oficir koji uvek može da vas dovede u nevolju ali takođe i da vas izvuče iz svake. U međuigri ova dva, na početku, polarizovana lika Edwards gradi priču (za koju nije pisao i scenarijo kao što će većinom ubuduće raditi) o ukradenim svinjama, bombardovanim ostrvima, ljubavnim vragolijama i uskim podmorničkim hodnicima.

“Operacija podsuknja” je najbolja u onim delovima u kojima je Edwards, praktično oslobođen svih stega, poput već pomenute kompletne, urnebesne, sekvence sa krađom i švercom svinje kroz straže i predstraže do posluženja na stolu.

Takvih scena ima nažalost malo te “Operation Petticoat” ostaje jedna pristojna ali ne baš i reprezantitivna komedija u opusu Blake Edwardsa. Ipak i takva , sasvim je dovoljna da osetimo njegov talenat koji će nam prikazati u svoj svojoj raskoši već dve godine kasnije u nezaboravnoj romantičnoj komediji “Doručak kod Tifanija”.

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1107

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.