Moonrise Kingdom (2012)

I ovde je scenario dopisivao jedan od stalnih saradnika Wesa Andersona, Roman Coppola

“Moonrise Kingdom” će, nažalost, u istoriju ući kao jedan od poslednjih filmova u kojima je Bruce Midnight in the Switchgrass (2021) Willis davao znake (glumačkog) života. Nakon toga, pretvorio se u džuboks mašinu u koju ubaciš nešto novca i on će da vam se pojavi i izgovori dve rečenice…ili čak i tri…

Opet, ni u “Moonrise Kingdom” nije centralni lik ali jeste, uslovno, glavni među ovim odraslim glumcima i zgodno je ušuškan u Wes Andersenovo (The Grand Budapest Hotel (2014)) zvezdano nebo zajedno sa pregršt drugih poznatih glumaca.

Ovo je “coming of age” dramedija čija se radnja odigrava tokom jednog leta kada dvanaestogodišnji Sam Shakusky (inače siroče) beži iz izviđačkog kampa Ajvanho koji se nalazi na malenom ostrvu u Novoj Engleskoj.

Ubrzo mu se u tom bekstvu pridružuje i lokalna devojčica Suzy i ubrzo se čitavo ostrvo uključuje u potragu za njima.

[my_movie_db id=83666]

Generalno, nisam baš neki veliki ljubitelj filmova Wes Andersona, barem na osnovu onih koje sam gledao. Rushmore iz 1998 beše okej koliko se sećam, The Royal Tenenbaums (2001) je imao dobru muziku, The Life Aquatic with Steve Zissou sam pokušao, tada, da par puta pogledam ali uvek bih zaspao negde u prvoj trećini a onaj Grand hotel mi je bio i ponajbolji.

Prethodni pasus ću verovatno koristiti u svim tekstovima o filmovima Wes Andersona.

Ono što mi i najviše smeta kod Andersona a ovaj film je dobar primer tome jeste da se u mnoštvu likova koje glume njegovi omiljeni (a veoma poznati) glumci i mnoštvu podzapleta uvek izgubi ona, meni najvažnija, nit…izgubi se emocija.

Sve je to lepo i simpatično vizuelno skockano i Andersonovi filmovi su uvek “lepi za oko” ali u jednom trenutku znam da će sve na ekranu postati veoma monotono i jedina zabava će biti gledanje kako i kom se kadru “glupira” neki poznati glumac.

“Moonrise Kingdom” ima nekoliko sjajnih scena i ima dobrih momenata ali kao celina ovo je samo nešto malo više iznad proseka…

Na skali od (1-6) ocena: 3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.