The Accountant (2016)

Umalo pa veoma dobar film...

Christian Wolff (Ben Affleck) je računovođa. U slobodno vreme je i profesionalni knjigovođa/finansijski forezničar za ljude sa druge strane zakona koji baš i ne mogu da se obrate legalnim institucijama. Neće poresko da proverava da li vam partner u trgovini kokaina sklanja pare sa strane ili da li vam preprodavac krijumčarenog oružja ima tajne račune na kojima skriva dodatnu zaradu.

Naravno, ovo se odnosi na uređene države. U nekim drugima, sasvim je normalno da kada prodajete oružje nekim terorističkim grupama glavni oslonac bude vaš sin, ministar policije. Što je sigurno sigurno je… usluge Christian Wolffa tamo nisu potrebne….tamo može i “legalnim” putem.

Osim što je genije za brojeve Christianu je od malena dijagnostikovan poremećaj razumevanja socijalnih interakcija to jest autizam te je film “Računovođa” još jedan dokaz da matematiku mogu samo razumeti i voleti autisti… to je barem ono što nas već decenijama dosledno uče holivudski filmovi. Gde ćeš veće škole od njih ?

Na sreću, “The Accountant” ne koristi previše klišeja u svom pripovedanju. Naprotiv, naročito u prve dve trećine, ovaj akcioni triler iz 2016 godine, ima nekoliko veoma interesantnih ideja oko kojih je prepleteno nekoliko takođe intersantnih karaktera.

Tako pratimo interakciju i odrastanje našeg antiheroja u porodici koju je, van klišeja, napustila majka i u kojoj dominira autoritativni otac, bivše vojno lice, koje smatra da samo strogom vojničkom disciplinom i napornim treningom može odgajati (i u slučaju Christiana spasiti) svoju dvojcu sinova.

Tu je i interesantna međuigra između odlazećeg (u penziju) direktora FinCEN-a (kao i uvek pouzdani J. K. Simmons) i mlade agentkinje (sa skrivenom prošlošću) koja dobija direktni zadatak da uđe u trag “The Accountant”-u. I ostala glumačka ekipa je veoma dobra. Anna Kendrick, Jon Bernthal, John Lithgow, Jean Smart…

“Računovođa” je upravo najbolji u tim međuljudskim pasažima dok sama akcija, naročito u završnici, igra na sigurnu, previše puta viđenu, rutu te ozbiljno remeti originalnost koncepta.

Mada nam sam kraj filma donosi razrešenje glavne priče ostavlja dovoljno materijala za neki budući nastavak. Čini mi se da su ovi interesantni a pokazaće se ipak nedovoljno iskorišćeni likovi zaslužili da se ipak nađu u nekom boljem filmu.

Na skali od (1-6) ocena: 3 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1077

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.