Midsomer Murders (1997-?)

San ubistvene letnje noći

 Jedan od najdugovečnijih britanskih “mistery” serijala (emituje se od 1997 god. na ITV) verovatno sa razlogom ima toliki uspeh među svojom publikom.

Trenutno se prvih 12(od 22) serijala nalazi u Pickbox video klubu

Meni ti razlozi nisu dovoljni da bi se ubrajao u ljubitelje ubistava u izmišljenom okrugu Midsomer. Ima nešto u samoj strukturi/postavci ove serije što mi deluje odbojno. Da li je to što su ubice/žrtve uglavnom nekakvi penzioneri a motivi za ubistva tipično agatokristovski i to u najbanalnijem/najpovršnijem smislu (inače obožavam sve od Kristi Agate) a istraga/razrešenja prespora i preopširna ? Da li zbog neverovatnog broja prepričavanja pa nam tako otprilike na svakih desetak minuta neko (obično DI Barnabi) ponovi ono što smo imali već priliku da vidimo malo ranije, valjda zato što je publika ove serije zaboravna pa da ih upute ponovo u priču nakon dužeg bloka reklama ?

Pogledao sam za ovih (skoro) dvadesetak godina nekoliko filmova iz ove serije i ne mogu reći da su mi ostavili nekakav utisak. Specijalno za ovu priliku, metodom slucajnog uzorka, odabrao sam tri filma iz prve trecine serijala (prvih 6 sezona)  i pogledao da bih ipak doneo nekakav merodavni sud.

Sve tri epizode su patile od istih problema. 100 minuta (koji sa predviđenim blokovima reklama traju 120) je u sva tri slučaja bilo predugo za samu misteriju. Podzapleti su najčešće bili besmisleni i nepotrebni a ono što me posebno iritira u samom konceptu serije jeste ta potreba da se nekih dvadesetak (a neki put i više) minuta izgubi na nekakvo upoznavanje/preludij/ za ubistvo. Tu, kao, upoznajemo sve aktere i potencijalne žrtve/ubice obično pripadnike nekog višeg srednjeg/aristrokratskog/penzionerskog sloja Midsomer regije. Ubistvo (striktno bez prikazane krvi ili nečeg goreg)  se odigra u tom nekom 21 minutu a sama istraga kreće u 25. Od preostalih 75 minuta nekih 30 prođe u prepričavanju prethodnih dešavanja.

I da ne pomislite da imam nešto protiv  penzionera. Ekranizacije doživljaja Mis Marple, najčuvenije bake detektiva, su beskrajno šarmantije i dinamičnije od bilo koje Midsomer istrage koju sam pogledao.

A možda jednostavno nisam imao sreće pa sam ubo loše epizode. Ne sumnjam da u tih preko 100 filmova ima desetak stvarno vrednih gledanja. Da li zbog njih vredi pogledati i ostalih 90 ? Prosudite sami…

Na skali od (1-5) ocena: 2

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.